Propunere ASF de text legislativ pentru suspendarea RCA
Home Noutati Propunere ASF de text legislativ pentru suspendarea RCA
Noutati

Propunere ASF de text legislativ pentru suspendarea RCA

14

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a formulat o propunere de text legislativ pentru suspendarea valabilității asigurării RCA pentru vehiculele nefolosite în perioada stării de urgență.Propunerea de text legislativ vine la o săptămână după întâlnirea care a avut loc între reprezentanții transportatorilor și cei ai ASF, la sediul Ministerului Transporturilor, pentru a discuta despre suspendarea RCA pentru vehiculele neutilizate în această perioadă. Vezi mai jos textul integral al propunerii legislative:

Art. 1 – Pe perioada decretării stării de urgență generate de situația COVID – 19, contractele de asigurare RCA încheiate pentru perioade de 6 sau 12 luni de către asigurații/utilizatorii persoane juridice care au în obiectul de activitate transport de persoane, transport de mărfuri precum și activități de taxi, închirieri autovehicule și școli de șoferi și pentru care prima de asigurare a fost achitată integral sau pentru care nu există rate de primă restante, pot fi suspendate.
Art. 2 – La data expirării duratei suspendării, valabilitatea contractului RCA este prelungită cu perioada pentru care acesta fost suspendat.
Art. 3 – Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului/utilizatorului o singură dată pe durata existentei stării de urgență pe teritoriul României, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) autovehiculul se află pe teritoriul României;
b) autovehiculul a fost imobilizat într-un spațiu delimitat, în afara domeniului public;
c) durata de valabilitate a poliței rămasă la data suspendării este mai mare de 2 luni;
d) asiguratul/utilizatorul a transmis asigurătorului solicitarea de suspendare a contractului/contractelor RCA, care include declarația pe proprie răspundere a asiguratului/utilizatorului prin care asiguratul/utilizatorul se obligă să nu pună în mișcare autovehiculul pe perioada suspendării contractului RCA, precum și după caz, o listă a autovehiculelor pentru care se solicită suspendarea contractelor de asigurare RCA, cu menționarea numărului de înmatriculare și a seriei de șasiu pentru fiecare autovehicul în parte.
Art. 4 – Asigurătorul RCA este obligat să înregistreze în propriile evidențe solicitarea de suspendare a contractelor RCA și a declarațiilor pe proprie răspundere prevăzute la art 3.
Art. 5 – Asigurătorul RCA confirmă asiguratului/utilizatorului primirea și înregistrarea solicitării de suspendare a contractului RCA și a declarației pe proprie răspundere a asiguratului/utilizatorului prevăzut la art. 3, lit. d) în termen de maxim 3 zile lucrătoare, dată de la care începe sa curgă perioada de suspendare.
Art. 6 – Societățile de asigurare au obligația înregistrării suspendării contractelor RCA în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României și comunicării acestei înregistrări către asigurat/utilizator. Înregistrarea suspendării se efectuează în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la data primirii solicitării de suspendare a unui contract RCA în condițiile prevăzute la art. 3.
Art. 7 – BAAR asigură accesul publicului și autorităților publice la informații privind situația suspendării contractului RCA.
Art. 8 – Perioada suspendării contractului RCA nu poate depăși perioada pentru care a fost instituită starea de urgență pe teritoriul României.
Art. 9 – Pot beneficia de prevederile prezentei proceduri autovehiculele care efectuează transport și activități conform prevederilor art.1, care nu au circulat și nu au produs daune începând cu data instituirii stării de urgență.
Art. 10 – Pe toată perioada suspendării contractului RCA asiguratul/utilizatorul poate solicita în scris încetarea acesteia. Solicitarea încetării suspendării contractului RCA se face pe baza unei cereri scrise adresate asigurătorului cu cel puțin 2 zile lucrătoare anterioare datei de repunere în circulație a autovehiculului al cărui contract RCA a fost suspendat.

UNTRR consideră că actuala propunere a ASF pentru suspendarea RCA, valabilă strict pe perioada situației de urgență și doar pentru autovehiculele care nu au circulat, este prea puțin eficientă pentru operatorii de transport. Alte nemulțumiri ale transportatorilor sunt legate de obligativitatea ca autovehiculul să fie imobilizat pe teritoriul României și condiționarea ca perioada rămasă de valabilitate a RCA să fie mai mare de 2 luni. UNTRR crede că perioada de suspendare trebuie să includă nu doar perioada stării de urgență, ci și alte minimum 90 de zile sau maximum până la data de 31.12.2020.

UNTRR vă invită să trimiteți eventualele propuneri de modificare la adresa office@untrr.ro.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

Alstom a finalizat primul depou nou de mentenanţă din România destinat trenurilor electrice

Alstom, producător francez de trenuri şi echipamente de infrastructură de transport, a...

Noutati

IVECO anunță deschiderea noului punct de vânzare și service din Constanța

IVECO, nume de referință în industria vehiculelor comerciale, anunță deschiderea unui nou...

Noutati

Rama Giurgiu, pentru linia de metrou M5, e în București

Primul tren nou de metrou de la Alstom, rama ,,Giurgiu”, a ajuns...

Noutati

Conti Eco Gen 5, noua gamă de anvelope pentru camion de la Continental

Continental a prezentat linia de anvelope Conti Eco de a cincea generație...