Home Noutati Proiect de lege împotriva zgmotului
Noutati

Proiect de lege împotriva zgmotului

22

Executivul a aprobat la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 121/2019 referitoare la evaluarea și gestionarea zgomotului ambiental.

Proiectul de lege are drept scop transpunerea în legislația națională a prevederilor anexei Directivei (UE) 2020/367 a Comisiei din 4 martie 2020 de modificare a anexei III la Directiva 2002/49/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește stabilirea metodelor de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului ambiental.

În Directivă s-au introdus metode de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului. Scopul este evaluarea riscului aparției disconfortului pe timp de zi și a tulburării somnului pe timp de noapte, din cauza expunerii la zgomot. Și vizează 3 tipuri de surse de zgomot: trafic aerian, feroviar și rutier.

O altă noutate prevăzută în proiectul de lege este introducerea metodei de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului ambiental pentru evaluarea riscului apariției cardiopatiei ischemice cauzate de efectul zgomotului provenit din traficul rutier.

Au fost introduse, de asemenea, obligațiile autorităților publice și ale operatorilor economici care să pună în aplicare metodele de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului ambiental. Astfel, autoritățile publice care administrează aglomerări și operatorii economici care administrează infrastructuri aeroportuare, rutiere și feroviare, vor pune în aplicare relațiile doză-efect pentru evaluarea efectelor dăunătoare ale zgomotului, atunci când elaborează planuri de acțiuni.

De asemenea, prin proiectul de lege s-au introdus câteva corecții tehnice (formule, termeni) la anexa 2 la Legea 121/2019 ca urmare a introducerii acestor corecții de către Comisia Europeană prin rectificarea adusă la Directiva (UE) 2015/996 a Comisiei din 19 mai 2015 de stabilire a unor metode comune de evaluare a zgomotului, în conformitate cu Directiva 2002/49/CE.

”Aglomerări” noi introduse în proiectul de lege

Totodată, pe lângă aglomerările deja stabilite prin anexa nr. 7 la Legea nr. 121/2019, prin proiectul de lege sunt introduse patru noi aglomerări (Municipiul Vaslui, Municipiul Drobeta – Turnu Severin, Municipiul Piatra Neamț și Municipiul Râmnicu Vâlcea) care înregistrează o populație mai mare de 100 000 de locuitori și pentru care este necesar să se introducă obligația realizării hărților strategice de zgomot și a planurilor de acțiune.

Una din aglomerări – Drobeta – Turnu Severin – are și port, fiind necesar ca administrației portuare respective (Compania Națională “Administrația Porturilor Dunării Fluviale” S.A. Giurgiu) să i se dea responsabilități cu privire la realizarea hărților strategice de zgomot și a planurilor de acțiune, pentru portul respectiv, prin acest proiect de act normativ.

Totodată, având în vedere că prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se vor achiziționa stații fixe de monitorizare a zgomotului, este necesar să fie introduse anumite responsabilități pentru autoritățile pentru protecția mediului, pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi industriale potrivit anexei nr. 1 la Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale, cu modificările şi completările ulterioare și pentru autoritățile administrației publice locale, la articolele 50, 53, 71, 72 și 73 din Legea nr. 121/2019, care țin de monitorizarea zgomotului.

Prin realizarea acestui proiect de lege, autoritățile responsabile cu realizarea planurilor de acțiune pe zgomot, conform prevederilor Legii nr. 121/2019, vor utiliza metodele de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului ambiental introduse în legislația națională prin transpunerea directivei (UE) 2020/367 a Comisiei.

Punerea în aplicare a prevederilor legii se va realiza prin autorităţile publice pentru protecţia mediului existente, prin unele autorități ale administrației publice locale sau prin autoritatea publică centrală pentru transporturi, SC CNAIR SA, SC CFR SA, SC “Compania de Areroporturi București” SA, C.N. „Administratia Porturilor Maritime” S.A. Constanța, CN “Adminstrația Porturilor Dunării Maritime” SA și CN “Administrația Porturilor Dunării Fluviale” S.A. Giurgiu, după caz.

Implementarea prevederilor legii elaborate nu conduce la înfiinţarea de instituţii sau organisme noi şi nici la modificarea structurii instituţiilor existente.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...

Noutati

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă esențială a efortului de digitalizare la...

Noutati

Reglementări mai stricte privind emisiile de CO₂ pentru camioane și autobuze

În viitor, în UE se vor aplica reglementări mai stricte privind emisiile...

Noutati

Statistici APIA pentru aprilie 2024

Vehiculele comerciale ușoare și minibusurile au înregistrat în aprilie 2024 o creștere...