Primele autobuze CNG din România

ETA S.A., societatea de transport public local a Primăriei Râmnicu Vâlcea, a primit recent trei autobuze cu podea joasă alimentate cu gaz natural comprimat (CNG), contractate în urma licitației realizate în luna mai 2017. Astfel, ETA a devenit primul operator de transport public urban din România care are în dotare astfel de autobuze ecologice.

Autobuzele construite pe șasiuri Iveco Daily au costat 1.430.000 lei (aproximativ 100.000 de euro fiecare) și au fost achiziționate din fonduri proprii. Ele sunt propulsate exclusiv pe CNG și au o autonomie de 200-300 km, suficient pentru a putea realiza programul de transport zilnic înainte de a trebui realimentate.

Suplimentar față de economiile realizate datorită carburantului mai ieftin, vehiculele nu doar că îndeplinesc standardul de poluare EURO 6, dar vor reduce și poluarea cu particule fine cu peste 95% și vor diminua poluarea fonică, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții locuitorilor municipiului, fie ei călători sau doar pietoni.

ETA Rm Valcea Iveco CNG 2

Cu o capacitate de 16 locuri pe scaune si 20 în picioare, autobuzele au toate caracteristicile de confort modern specifice clasei lor, printre care: podea joasă pentru acces facil, climatizare, suspensii pneumatice pe ambele axe.

În acest moment s-au încheiat formalităţile de omologare la RAR şi cele legate de înmatriculare și se lucrează la montarea pe aceste autobuze a echipamentelor necesare funcţionării sistemului de e-ticketing, urmând ca maşinile să fie introduse în programul de transport al ETA. Primele rute pe care vor circula aceste autobuze vor fi traseul 5 şi traseul B, adică rute pe care a crescut în ultimul timp foarte mult cererea de transport.

Prin introducerea în circulaţie a acestor autobuze, amprenta de carbon se va reduce cu aproximativ 16% faţă de autobuzele anterioare, adică cu 9,6 tone CO2 la fiecare 100.000 km.

Diferenţa plătită în plus la preţul de achiziţie, comparativ cu un autobuz cu motor diesel, este de 5.000 de euro. Acesată sumă se poate amortiza în aproximativ un an şi jumătate, la un rulaj lunar de 5.000 km, doar din preţul mai mic al combustibilului. În plus, se realizează economii şi la întreţinere, pentru că motorul pe gaz are la bază motorul pe benzină, care este mai uşor şi mai ieftin de întreţinut decât unul diesel.

Adaugati comentariu