Pachetul Mobilitate 1, la un pas de trialog. Ultima șansă, un comisar european român

Pachetul Mobilitate 1 este la un pas de intrarea în trialog după decizia TRAN de la finalul săptămânii trecute. UNTRR consideră că un eventual comisar european român pe transporturi ar putea să scoată din actualul set legislativ cele mai defavorabile prevederi pentru transportatorii rutieri din țara noastră.
locuri de parcare sigure pentru camioane studiu CE Restricția de duminică pentru camioane

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră extrem de nefavorabil votul din cadrul Comisiei de Transport și Turism a Parlamentului European (TRAN), prin care s-a decis ca cele mai importante 3 dosare ale Pachetului Mobilitate 1 să nu fie transmise înapoi la Comisia Europeană, pentru începerea de la zero a unui nou proces legislativ.

Eurodeputații membri TRAN au decis în data de 19.09.2019, într-o reuniune extraordinară la Strasbourg, menținerea celor 3 dosare ale Pachetului Mobilitate 1 din legislatura precedentă și continuarea procesului legislativ european.

UNTRR apreciază implicarea eurodeputaților români prezenți la ședința TRAN, care au votat în favoarea transportatorilor rutieri români, ca cele 3 dosare ale Pachetului Mobilitate 1 să fie transmise înapoi la Comisia Europeană.

Decizia din data de 19.09.2019 deschide calea pentru un vot final în TRAN marți, 24 septembrie 2019 privind startul negocierilor interinstituționale cu Consiliul și începerea oficială a trialogului.

UNTRR își exprimă încrederea că un eventual comisar european român pentru transporturi va reuși să scoată din actualul set legislativ cele mai defavorabile prevederi pentru transportatorii rutieri români. Acestea sunt întoarcerea obligatorie acasă a vehiculelor, restricționarea cabotajului și a accesului la piața europeană de transport rutier de marfă, aplicarea detașării la transportul rutier, întoarcerea obligatorie a șoferilor acasă sau interzicerea perioadei de repaus săptămânal normal a șoferilor profesioniști în cabina camionului, în condițiile lipsei acute de spații de parcare sigure și securizate la nivel european.

Actualul Guvern a propus-o pe Rovana Plumb pentru postul de Comisar European pentru Transporturi, dar opoziția a acuzat că propunerea nu a respectat Legea 373/2013, privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene. Rovana Plumb va fi audiată în comisiile din Parlamentul European pe data de 2 octombrie.

Adaugati comentariu