Home Noutati Noua lege offshore a fost promulgată
Noutati

Noua lege offshore a fost promulgată

3

Noua lege offshore, cu prevederi importante pentru viiorul exploatării gazelor din Marea Neagră, a fost promulgată de președinte.

“Oficial poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 262/11.05.2022)”, a scris ministrul Energiei pe facebook.

Principalele diferențe și noutăți ale Legii offshore

Principalele diferenţe şi noutăţi ale Legii promulgate de preşedintele Klaus Iohannis, faţă de vechea lege din 2018:

  • Nivelul taxării se va păstra la nivelul actual (cel de la 1 ianuarie) pe toată durata acordului de concesiune petrolieră.
  • Impozitul suplimentar se păstrează, dar pragurile de preț de la care el se aplică cresc. Astfel, impozitul suplimentar va avea în cote cuprinse între 15% și 70%. Nivelul minim se va aplica de la prețuri de 85 de lei/MWh de gaze, nu de la 47 de lei, cât era în vechea lege.
  • Limita maxima a deducerii investițiilor în segmentul upstream a fost ridicată la maximum 40% (era 30%) din totalul impozitului pe veniturile suplimentare.
  • Sumele încasate de stat în contul impozitului suplimentar merg într-un fond destinat extinderii rețelelor de gaze. Guvernul poate decide însă și alte destinații.
  • Impozitul asupra veniturilor suplimentare reprezintă, pentru companii, cheltuială deductibilă la stabilirea rezultatului fiscal
  • Prevederile din legea actuală se vor aplica și zăcămintelor de uscat de mare adâncime (peste 3.000 de metri)
  • Companiile nu mai sunt obligate să vândă o anumită cotă din producție pe piața internă, iar prețurile pentru gazele extrase nu vor fi reglementate. Aici se impune o precizare. Companiile sunt obligate să oferteze gazele mai întâi Rezervelor de Stat. Dacă statul nu le cumpără, le pot vinde pe piață, dar la prețuri obligatoriu mai mari decât cele care au fost oferite statului.
  • Toate contractele bilaterale de vânzare a gazelor vor fi notificate, pentru monitorizare, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei
  • Guvenul poate decide introduce restricții temporare de preț și vânzare. Măsura are în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației. Ca și a celor necesare îndeplinirii obligațiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate. Aceste măsuri vor fi limitate în timp și scop și se vor aplica în mod proporțional cantităților totale de gaze naturale de producție internă.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

Noua formulă de calcul a RCA pentru risc ridicat, operaţională

Noua formulă de calcul a primei RCA recomandate pentru categoria asiguraţilor cu...

Noutati

Karol Sokol preia funcția de Managing Director în cadrul Scania Black Sea Unit

Începând cu 1 aprilie, Benoît Tanguy, actualul Managing Director al Scania Black...

Noutati

USER: Reducere de 20% pentru înscrierea la cursuri online în domeniul expedițiilor rutiere de mărfuri

Uniunea Societăților de Expediții din România (USER) acordă o reducere de 20%...