Marile tendințe ale sectorului agricol. Activitățile agricole intră în dezbaterea socială, economică și politică cu o frecvență din ce în ce mai mare. Sectorul se confruntă cu provocări importante care condiționează obiceiurile alimentare ale oamenilor și relația acestora cu mediul.
Pe lângă o cerere de alimente care se estimează că va crește în următorii ani, există și alte provocări importante, printre care se remarcă presiunea pe costurile de producție care cresc continuu. La acestea se adaugă dificultatea de a găsi forță de muncă calificată, expunerea la condiții extreme derivată din schimbările climatice sau nevoia de a asuma reglementări de mediu, sănătate și bunăstare a animalelor.
Situația duce în mod necesar la o reconversie, condusă de tehnologie ca pârghie pentru schimbare. În următorii câțiva ani, se va experimenta o transformare radicală a producției, chiar mai mare decât trecerea de la animal la tractor. Fondurile europene de transformare sunt văzute ca speranța de asumare a acestor schimbări.
Agricultura de precizie și industria 4.0 vor crește și se vor standardiza în procesele de producție ale sectorului agricol
Tehnologia va permite ca totul să fie măsurat prin senzori interconectați, care vor emite informații în timp real și de oriunde. Acest lucru va face posibilă optimizarea constantă a proceselor, economisirea de materii prime, îmbunătățirea profitabilității producției sau reducerea impactului asupra mediului. De exemplu, posibilitatea de a acorda fiecărei plante un tratament specific sau de a folosi produse fitosanitare în măsura potrivită, va permite dezvoltarea de produse noi, mai ecologice, de calitate superioară și mai durabile.
La creșterea animalelor, monitorizarea animalelor se traduce prin posibilități enorme de adaptare a alimentației acestora în funcție de caracteristicile sau starea lor de sănătate. Aceste progrese vor fi necesare pentru raționalizarea utilizării antibioticelor, care este văzută ca una dintre cele mai importante provocări în fața evoluției periculoase al bacteriilor rezistente.
În următorii câțiva ani vor exista utilaje agricole care vor lucra în câmp fără operator în cabină. Copiii vor vedea tractoare autonome cu aceeași naturalețe cu care percepem astăzi tractoarele premium, tractoare Case IH, cu puteri cuprinse între 55 și 692 CP, garantând utilizarea celor mai bune tehnologii în domeniu. Cărțile de istorie vor înregistra acest reper la nivelul motorului cu abur sau al motorului cu ardere internă. Mașinile vor lua decizii cu algoritmi de învățare pentru a-și îmbunătăți performanța, a evita obstacolele, a se opri dacă identifică vreun risc de accident sau vor anunța imediat proprietarul, care va putea da comenzi de la distanță și printr-un dispozitiv mobil.
Echipele de lucru combinate vor lua decizii agronomice autonome în timp real
De fapt, tehnologia autonomă există deja. La începutul acestui an, s-a putut vedea primul tractor autonom la CES, cel mai mare târg de tehnologie din lume. De îndată ce Regulamentul European va permite circulația vehiculelor fără pilot, vor începe să apară și pe terenurile noastre. Va veni o zi în care cabina va dispărea de pe tractor și mașinile mai mici vor coexista în culturi, alimentate de energii regenerabile și care fac diferite sarcini: tăiere, irigare, semănat, recoltare.
Evoluția așteptărilor sociale în țările dezvoltate înseamnă că multe locuri de muncă din domeniu nu mai sunt atractive pentru noile generații. Multe posturi de astăzi sunt temporare, slab calificate și modest plătite. Tehnologia va rezolva una dintre cele mai mari probleme din sector: lipsa forței de muncă. Acesta este un proces deja experimentat. Este vorba de mecanizarea recoltării bumbacului sau a cerealelor. Evoluția rapidă a tehnologiei va continua să îmbunătățească calitatea vieții, să reducă accidentele de muncă și să genereze bogăție.
Factorul uman se va concentra pe ceea ce oferă valoare și va continua să fie definitoriu în luarea deciziilor. În consecință, vor exista din ce în ce mai multe talente digitale în fruntea afacerilor agricole. Acest lucru va permite mediului rural o nouă generație de tineri și femei, reechilibrând treptat, un sector care astăzi este încă îmbătrânit și este în majoritate masculin. Vor fi din ce în ce mai mulți fermieri tehnici, mai pregătiți în tehnologie și cu o cunoaștere profundă a afacerii și a variabilelor acesteia.
Comentați?