Marea Britanie vrea controale complet digitale la frontiere

Marea Britanie vrea să consolideze controalele la frontieră printr-un sistem complet digital. Acesta va permite numărarea intrărilor în ţară, a declarat duminică ministrul de Interne, Priti Patel. Anunțul vine cu o zi înainte de publicarea acestui plan.

Guvernul urmăreşte să facă trecerea frontierei „complet digitală până la sfârşitul lui 2025”, a spus Patel. Persoanele care vor să ajungă în Marea Britanie fără viză sau statut de imigrant vor trebui să ceară o autorizaţie de călătorie (ETA) online. Pe modelul celei care există pentru a merge în SUA, a precizat într-un comunicat Ministerul de Interne. Care se aşteaptă ca „circa 30 de milioane de cereri ETA să fie administrate în fiecare an”.

Acest nou sistem va permite să se efectueze controale de securitate automatizate şi înainte de sosiri. Scopul este „de a împiedica infractori străini cu fapte grave să intre în Marea Britanie”.

„Ne va permite să controlăm cine vine în Marea Britanie”

Înăsprirea condiţiilor de imigraţie constituie unul din obiectivele susţinătorilor Brexit-ului. Acord care a pus capăt liberei circulaţii între Marea Britanie şi ţările Uniunii Europene.

„Acum că am preluat controlul şi am pus capăt liberei circulaţii, securitatea este în centrul strategiei noastre privind imigraţia”, a afirmat Priti Patel. „Noua noastră frontieră pe deplin digitală ne va da şansa să numărăm persoanele în interiorul şi în exteriorul ţării. Ceea ce ne va permite să controlăm cine vine în Marea Britanie”, a spus ea.

Ministerul de Interne subliniază că numărul exact de imigranţi din Marea Britanie este prost estimat, invocând ca exemplu datele din „schema de instalare”, un program care le permite cetăţenilor din UE ce trăiau în ţară până la 31 decembrie 2020 să se înregistreze pentru a păstra aceleaşi drepturi de a locui, de a lucra şi de a avea acces la asigurări sociale în Marea Britanie după Brexit.

La sfârşitul lunii aprilie, existau peste 5,4 milioane de cereri şi 4,9 milioane de cazuri în care a fost acordat statutul, precizează ministerul, în contextul în care numărul cetăţenilor din UE care trăiesc în Marea Britanie era anterior estimat la trei milioane.

Aceste proiect se înscrie într-o reformă a politicii de imigraţie, bazată de acum pe un sistem „de puncte” care favorizează persoanele înalt calificate în detrimentul lucrărilor slab calificaţi. Pentru a obţine viza, sunt luate în considerare competenţele, cunoaşterea limbii engleze sau chiar resursele financiare.

În martie, guvernul britanic a prezentat de asemenea o reformă a sistemului de azil care prevede să nu se mai acorde aceleaşi drepturi persoanelor în funcţie de intrarea lor legală sau ilegală în ţară.

Adaugati comentariu