MAN CitE
Home Camioane MAN prezintă conceptul electric CitE
CamioaneTehnologie

MAN prezintă conceptul electric CitE

29

La IAA 2018, MAN Truck & Bus a prezentat conceptul MAN CitE, proiectat special pentru distribuție de marfă în trafic urban. Vehiculul electric de 15 tone are intrare joasă, cabină cu podea plată și o serie de camere video pentru supravegherea traficului.

Intrarea de pe partea șoferului este deosebit de confortabilă, cu o treaptă de 350 mm. Cabina cu podea complet plată oferă ușurință maximă de mișcare la bord: șoferul poate ieși și pe partea pasagerului, unde se găsește o ușă culisantă cu acționare electrică.

CitE este un exemplu de ergonomie și în timpul călătoriilor. Toate afișajele sunt complet digitale pentru vizibilitate maximă a informațiilor, iar toate butoanele au fost poziționate logic, în ordinea frecvenței folosirii. Acestea sunt ușor accesibil din poziția normală a șoferului, ca și suportul de pahare și tăvile de stocare.

Sistemul de climatizare al lui CitE a fost proiectat pentru cerințele specifice ale livrărilor urbane, unde șoferul iese de multe ori din cabină și este mereu în mișcare. Deoarece ușile sunt deschise frecvent, climatizarea lui CitE se bazează în primul rând pe încîlzirea și ventilarea scaunului șoferului. Iarna, șoferul dispune și de volanul încălzit.

Pentru un vehicul urban, siguranța înseamnă în primul rând o vizibilitate nerestricționată a traficului din jurul vehiculului. Contactul vizual direct cu cicliștii și pietonii este foarte important pentru a evalua corect unele situații, precum abordarea virajelor. Suprafețele vitrate sunt foarte mari, iar în plus CitE dispune de un sistem de camere cu vedere la 360 de grade în jurul mașinii. De asemenea, oglinzile retrovizoare sunt înlocuite cu camere video laterale și ecrane montate în cabină.

CitE dispune de un motor electric poziționat central și baterii litiu-ion montate sub șasiu care permite o autonomie de cel puțin 100 km. Șasiul este complet placat, fapt ce crește nivelul de siguranță pentru ceilalți participanți la trafic, iar în plus garantează protecția bateriilor în cazul unui accident.

Deși are un design special, CitE poate fi echipat cu suprastructurile standard folosite în distribuție urbană. Totuși, principala utilizare va fi de transport de mărfuri uscate pentru micile afaceri.

MAN CitE este echipat și cu anvelope speciale proiectate de Continental. Acestea au un profil special și dungi albastre distinctive pe pereții laterali.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Camioane

Demonstratorul tehnologic autonom Freightliner eCascadia

Daimler Truck își propune să ating ținta de a produce camioane cu...

Camioane

Renault, electrificare pe șantiere

Cu ocazia salonului Intermat, producătorul francez anunță lansarea primului vehicul de șantier...

Camioane

Euro NCAP, detalii despre primele teste de evaluare a siguranței camioanelor

Euro NCAP anunță în mod oficial o etapă importantă în dezvoltarea către...

Tehnologie

ABB E-mobility și MAN demonstrează încărcarea MW pe eTruck

ABB E-mobility și MAN Truck & Bus au sărbătorit premiera sistemului de...