Licitații pentru lucrări la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) anunţă lansarea unor proceduri de achiziţie publică pentru lucrări de infrastructură aeroportuară în valoare de aproape 800 milioane lei la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (AIHCB).

Potrivit unui comunicat al CNAB, cea mai mare parte a acestei sume urmează să fie investită în programul de sistematizare a suprafeţei de mişcare a AIHCB. Este vorba despre 773 milioane lei.

Sistematizarea vizează creșterea capacităţii operaţionale. Dar şi a asigurării conformării cu prevederile Regulamentului European 139/2014.

Astfel, urmează să fie reabilitate, în sensul creşterii capacităţii portante, majoritatea căilor de rulare. Dar şi cele de degajare rapidă. Se va asigura astfel operarea fără restricţii a aeronavelor de categorie 4E (cum ar fi Airbus A340 şi A350 sau Boeing B777 şi B787).

Lucrări și pentru extinderea platformelor 1 și 2 de parcare a aeronavelor

Totodată, vor fi extinse platformele 1 şi 2 de parcare a aeronavelor. Și se va realiza o nouă cale de rulare paralelă la Pista 1. Se va obţine astfel o creştere atât a numărului de poziţii de parcare, cât şi a capacităţii de operare a aeroportului.

„O altă procedură de licitaţie este organizată pentru extinderea către nord a Platformei 1. Lucrările de extindere au demarat în 2019. Și, din cauza nerespectării repetate a clauzelor contractuale şi depăşirii cu mult a termenului de execuţie de către antreprenor, CNAB a parcurs toate procedurile legale de reziliere a contractului. Etapă încheiată în februarie a.c. Lucrările de remediere şi ‘rest de executat’ se ridică la 10,4 milioane lei. Durata lor este de maximum 12 săptămâni”, se precizează în comunicat.

De asemenea, au fost scoase la licitaţie lucrările de proiectare şi execuţie pentru o copertină în zona de acces al pasagerilor pe fluxul de sosiri interne. Aceasta este poziționată între peronul de debarcare din autobuzele de platformă şi clădirea terminalului. Această copertină va asigura confortul pentru pasageri, în special în condiţii meteorologice nefavorabile.

Lucrările sunt estimate la circa 815.000 lei – proiectare şi execuţie – şi urmează să dureze 6 luni.

Adaugati comentariu