Grevă masivă la căile ferate din Germania

AFP scrie despre o grevă declanșată de conductorii de trenuri de la Deutsche Bahn, operatorul public feroviar german. Mișcarea sindicală a perturbat puternic întregul trafic în Germania. Și este de așteptat ca lucrurile să rămână, pentru moment, în aceleași coordonate.

Această grevă a început marţi, în transportul de mărfuri, şi s-a extins la întreaga reţea naţională, miercuri. Mișcarea sindicală va dura până vineri la ora locală 2.00. La ea participă masiv conductori din cadrul Sindicatului GDL, care au adoptat prin vot, în proporţie de 95%, un apel la mobilizare.

Potrivit AFP, s-a intrat în grevă după eșecul unor negocieri salariale cu privire la viitoarea convenție colectivă. Conducerea  Deutsche Bahn și sindicatul nu au căzut de acord cu privire la unele creșteri salariale. Conductorii denunță totodată o scădere cu 50 de euro pe lună a pensiilor complementare.

Grevă cu implicații serioase

La Berlin, circulația metrourilor și a tramvaielor era, de asemenea, amplu perturbată de grevă. Iar mișcarea este taxată de către cetățenii germani. Mai cu seamă că ea vine exact în perioada concediilor. Și, mai mult, după luni de restricții din cauza epidemiei Covid-19.

Această greva perturbă, de asemenea, trenurile de marfă. Activitatea este derulată de subsidiara Deutsche Bahn Cargo. Iar ea reprezintă o componentă importantă pentru business-ul companiei. Dar și pentru întreaga economie germană. În plus, criza intervine într-un moment în care se consemnau oricum probleme. Vorbim despre cele care afectează livrările, cauzate de criza sanitară. Și care au avut un impact negativ puternic,  timp de mai multe săptămâni, asupra industrei germane.

Institutul economic IW estimează că această grevă ar putea cauza economiei germane pierderi de ”până la 100 de milioane de euro pe zi”. Evident, o sumă importantă. Care se adaugă costurilor induse de pandemie. Dar și a celor care au avut la origine problemele induse de vreme. Soldate cu zone serios afectate.

Adaugati comentariu