Volvo trucks
Home Camioane Geely cumpără acțiuni la Volvo Trucks
Camioane

Geely cumpără acțiuni la Volvo Trucks

49

Concernul auto chinez Geely, proprietarul mărcii de autoturisme Volvo, intenționează să achiziționeze și 8,2% din acțiunile producătorului suedez de camioane AB Volvo, în valoare de peste 3 miliarde de dolari la prețul pieței.

În prezent, din portofoliul Geely face parte și Dongfeng Commercial Vehicles, unul dintre cei mai mari producători de camioane și echipamente de construcții din China. De asemenea, AB Volvo deține 45% din acțiunile Dongfeng.

Expertiza Geely pe piața chineză și în domeniul vehiculele electrice și autonome ar trebui să ajute producătorul suedez de camioane să se extindă. Totuși, nu există planuri de reunire cu Volvo Cars, care s-a despărțit de AB Volvo în 1999.

”Având în vedere experiența noastră cu Volvo Cars, recunoaștem și prețuim istoria și cultura scandinavă, poziția de lider de piață, tehnologiile de vârf și de mediu ale AB Volvo”, a declarat Li Shufu, președintele holdingului Geely.

Conform unor informații apărute în presa suedeză, Geely va plăti 3,25 miliarde de euro pentru acțiunile deținute în prezent de compania de investiții Cevian. Astfel, Geely va deveni cel mai mare acționar al Volvo Trucks după capital și al doilea după dreptul de vot, după compania de investiții Industrivarden.

”Vom trata noii proprietari la fel ca pe ceilalți acționari ai noștri”, a precizat un purtător de cuvânt al AB Volvo.

Investiția Cevian în Volvo Trucks a început în 2006, iar tranzacția actuală a fost inițiată la cererea lui Geely. ”Pentru noi a fost o investiție foarte profitabilă, cu un profit de aproape 20 de miliarde de coroane suedeze”, a declarat pentru Reuters co-fondatorul Cevian, Christer Gardell. Doar în 2017, acțiunile Volvo Trucks au crescut cu aproape 50%, pe fondul cererii puternice din piețele importante. De asemenea, Volvo a început să vadă efectele în urma anilor de măsuri de restructurare, care au cuprins inclusiv programe majore de scădere a costurilor, vânzarea afacerilor neesențiale și schimbări în conducere.

În trecut, Cevian a cerut chiar și o scindare a companiei, sugerând ca Volvo Construction Equipment și compania de motoare și tehnologie Volvo Penta să se separe de activitatea principală de producție a camioanelor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

CamioaneNoutati

Volvo Trucks la IAA 2024

Gama Volvo Trucks la expoziția IAA 2024 va fi plină de dovezi...

CamioaneNoutati

Electrificarea industriei forestiere (video)

Ce cred transportatorii de cherestea și o companie forestieră cu ambiții puternice...

CamioaneNoutati

IVECO S-Way a câștigat premiul Red Dot 2024 la categoria Product Design

IVECO S-Way a obținut prestigiosul premiu Red Dot: Product Design 2024, competiție...

Camioane

Quantron prezintă camioane electrice cu pilă de combustie pe H2

Quantron prezintă primele camioane electrice cu pilă de combustie pe H2 și...