Franța va investi 100 de miliarde de euro în infrastructura feroviară până în 2040. Decizia este parte a eforturilor de a reduce amprenta de carbon a țării.
Operatorul francez de transport feroviar SNCF își va moderniza flota de trenuri de mare viteză, cunoscutele TGV, cu 115 noi trenuri începând cu 2024. Această investiție, estimată la 3,3 miliarde de euro, nu este singura făcută de francezi.
Printre altele, planul care vizează extinderea și modernizarea rețelei feroviare include lansarea de trenuri expres pentru navetiști, similare sistemului RER din Paris, în majoritatea marilor orașe ale țării.
Zona Ile-de-France din jurul Parisului, una dintre cele mai dens populate din lume, are deja un sistem feroviar extins – Rapid Regional Express sau RER. Iar în prezent se află în lucru un amplu proiect denumit Grand Paris Express.
Prin comparație, alte mari orașe franceze beneficiază de legături rapide între ele, dar infrastructura suburbană este încă deficitară. Jean-Pierre Farandou, șeful grupului SNCF, declara vara trecută că investițiile în infrastructura feroviară din Franța sunt insuficiente în comparație cu sistemele feroviare din state vecine precum Germania sau Spania.
Franța vrea să elimine inegalitățile
Elisabeth Borne, premierul francez, urmărește să abordeze inegalitățile percepute între Paris și alte părți ale țării în ceea ce privește infrastructura publică. Aceste inegalități au fost exacerbate în ultima perioadă de creșterea prețurilor care a implicat și transformarea transportului într-un „lux” pentru milioane de navetiști.
Franța va face investițiile planificate împreună cu operatorul feroviar național SNCF, Uniunea Europeană și autoritățile locale. Președintele Emmanuel Macron declara încă din noiembrie 2022 că dorește să vadă rețele regionale de trenuri în cel puțin 10 orașe mari din Franța.
Dovada că sistemele feroviare rapide pot atrage rapid călători care renunță la deplasarea cu mașina personală pentru a reduce timpul de deplasare și costurile este chiar bilanțul financiar al SNCF din 2022. Operatorul feroviar controlat de stat a raportat pentru 2022 venituri record de 41,35 miliarde de euro, în creștere cu 19% față de 2021, și un profit net de 2,4 miliarde de euro.
Comentați?