Examinare CPC limba engleza si spaniola
Home Noutati Examinarea CPC se poate face și în limba engleză
NoutatiTransportatori

Examinarea CPC se poate face și în limba engleză

51

Ministerul Transporturilor a adoptat recent Ordinul nr. 953, prin care cursurile de formare în vederea obținerii certificatelor de calificare profesională continuă (CPC) pentru transport rutier de marfă și/sau de persoane pot fi organizate și în limba engleză sau spaniolă.
Această măsură va permite firmelor de transport rutier românești să angajeze legal șoferi profesioniști străini din afara UE, prin posibilitatea formării și examinării șoferilor străini în limba engleză sau spaniolă, pentru obținerea atestării profesionale obligatorii conform legislației naționale și europene. Aceasta este prima propunere adoptată pentru rezolvarea crizei acute de șoferi profesioniști. Conform datelor publicate anul acesta de un site de recrutare, meseria de șofer e la mare căutare în România, înregistrându-se 45.500 oferte de muncă pentru șoferi-servicii auto-curierat.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România solicitase ca și examinarea inițială CPI să fie efectuată în limba engleză. Deocamdată, însă, acest lucru va fi posibil doar pentru examinarea CPC. UNTRR consideră că nu este justificată obligativitatea cunoașterii limbii române de către un șofer din afara UE pentru a fi angajat de un transportator român. ”În România pot fi angajați cetățeni străini din oricare stat membru UE fără a avea obligația de a cunoaște limba română, așa cum și cetățenii români se pot angaja oriunde în UE. Dacă pentru aceștia comunicarea în limba engleză sau într-o altă limbă străină nu este o problemă, atunci nu ar trebui să fie nici pentru cetățenii extra-comunitari”, motivează UNTRR.

Majoritatea țărilor din UE adoptă măsuri de rezolvare a crizei de șoferi profesioniști. Printre soluții se numără reconversia profesională prin alocarea de fonduri europene pentru programe de formare a șoferilor profesioniști (Ungaria), import de forță de muncă, prin angajarea șoferilor profesioniști din afara UE (Polonia, Germania) sau stabilirea vârstei minime de 18 ani pentru șoferii de camioane – categoriile C și CE (17 State membre: Austria, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Croația, Ungaria, Irlanda, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Suedia și Marea Britanie).

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

IAA Transportation 2024: spre o expoziție cu adevărat globală și inovatoare

Cel puțin în ceea ce privește vehiculele comerciale, IAA Transportation 2024 va...

AerianTransportatori

Low-costul bate companiile de linie

Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă...

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...

Noutati

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă esențială a efortului de digitalizare la...