De ce este util un raport cu istoricul mașinii de ocazie?

raport
De ce este util un raport cu istoricul mașinii de ocazie? Atunci când intenționezi să achiziționezi o mașină de ocazie este foarte important să obții, înainte de toate, un raport cu istoricul vehiculului în cauză. De ce? Pentru că numai așa vei afla totul despre trecutul mașinii, astfel încât să poți lua o decizie informată în acest sens și să ști exact pe ce urmează să dai banii. În plus de asta, vei fi pe picior de egalitate cu cel care îți vinde mașina.

Vânzătorul unei mașini second-hand este întotdeauna în avantaj, deoarece el are cele mai multe cunoștințe despre istoricul vehiculului. Cu un raport de istoric auto la îndemână, însă, vei pleca de la același nivel în negocierea unui preț corect pentru viitoarea ta mașină.

Ce este un raport de istoric al mașinii?

Un raport privind istoricul vehiculului oferă detalii despre câți proprietari a avut anterior mașina, dacă a fost sau nu implicată în accidente, kilometrajul ei real și multe alte informații importante pentru tine în calitate de viitor cumpărător. Pentru a obține un raport istoric mașină, singurul lucru de care ai nevoie este să cunoști  numărul de identificare al mașinii (VIN) – sau seria de caroserie – pentru a începe documentarea.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le vei afla dintr-un raport de istoric al mașinii pe care intenționezi să o cumperi este istoricul accidentelor vehiculului. Furnizorul de rapoarte de istoric auto adună date de la instituțiile statului, societățile de asigurări, atelierele de reparații și organizațiile de aplicare a legii pentru a crea o listă a coliziunilor grave pe care le-a suferit o mașină. În unele cazuri, vei vedea doar că a avut loc o coliziune, în timp ce în altele informațiile vor fi destul de detaliate, specificând care dintre elementele mașinii a suferit avarii sau dacă în accident a fost implicat un alt vehicul sau un obiect fix.

Cel mai indicat este să găsești o mașină care a avut un singur proprietar, persoană fizică.

Un alt aspect de luat în calcul la achiziția unei mașini de ocazie este numărul de proprietari pe care aceasta l-a avut. O mașină cu un singur proprietar anterior este, de obicei, mai valoroasă decât una cu mai mulți proprietari. Folosind înregistrările publice și alți indicatori, furnizorul de rapoarte poate pune laolaltă numărul de proprietari pe care i-a avut vehiculul, precum și tipul acestora – persoană fizică sau persoană juridică. Cel mai indicat este să găsești o mașină care a avut un singur proprietar, persoană fizică. Dacă raportul arată că o mașină a fost deținută de o persoană juridică, un operator de flotă sau o companie de închiriere de mașini, e bine ca mecanicul care va face inspecția mașinii înainte de cumpărare să știe despre acest lucru.

În diferite momente din viața unui automobil, kilometrajul acesteia va fi înregistrat în anumite documente oficiale. Aceste documente se realizează, spre exemplu, la schimbări de proprietate, înmatriculări sau inspecții ale vehiculelor. Un raport de istoric auto, poate confirma sau pune sub semnul întrebării kilometrajul pe care mașina îl are la bord în momentul în care este scoasă la vânzare. Dacă valoarea pe care o vezi la bordul vehicului pe care intenționezi să îl cumperi este mai mic decât cel prezentat în raportul de istoric, atunci acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru tine. Cu excepția cazului în care vânzătorul are o explicație solidă cu privire la motivul pentru care aceste valori nu corespund, este cazul să renunți la achiziție.

Cum obții un raport cu istoricul vehiculului?

Kilometrajul dat înapoi este o înșelătorie destul de veche și des întâlnită pe piața de mașini second hand. În același timp, este și cât se poate de ilegală! Însă tablourile de bord electronice ale mașinilor moderne și rapoartele cuprinzătoare ale istoricului vehiculelor fac ca această schemă să fie din ce în ce mai dificil de pus în practică astăzi. Cu toate acestea, este posibilă schimbarea întregului ansamblu de instrumente de măsurare, care include și odometrul, așa că trebuie să fii vigilent pentru a te proteja de o eventuală escrocherie.

Înainte de a lua decizia de a cumpăra o mașină de ocazie, orientează-te către obținerea unui raport cu istoricul acesteia. Unul dintre cei mai importanți furnizori în acest sens este Automoli, care îți pune la dispoziție o platformă online, ce poate fi accesată oricând și de oriunde pentru ca tu să te poți informa simplu și rapid despre vehiculul pe care îl ai în vedere.

Cum procedezi? 

Intri pe Automoli, introduci numărul de identificare al vehiculului – numărul VIN auto – în câmpul dedicat și, într-o primă fază, afli ce date îți va pune la dispoziție raportul solicitat. Plecând de la informații de bază, precum marca și modelul mașinii sau anul de fabricație, poți afla și numărul de proprietari al acesteia, istoricul incidentelor în care a fost implicată, numărul real de kilometri rulați sau dacă este înregistrată în baza de date a autorităților ca fiind un vehicul furat. După confirmarea plății, în numai câteva minute, în contul tău va fi generat raportul cu istoricul auto, pentru ca tu să poți continua în siguranță procesul de achiziție al mașinii pe care ți-o dorești.

Adaugati comentariu