tahograf
Home Noutati Cum să analizezi și controlezi timpul de lucru al șoferilor? Control tahografului – descarcă simplu și ușor informațiile din tahograf
Noutati

Cum să analizezi și controlezi timpul de lucru al șoferilor? Control tahografului – descarcă simplu și ușor informațiile din tahograf

46
Cum să analizezi și controlezi timpul de lucru al șoferilor? Control tahografului – descarcă simplu și ușor informațiile din tahograf. Managerul companiei auto are obligația de a păstra evidența orelor de muncă zilnice ale fiecărui angajat, cu menționarea orei de începere și a orei la care programul de muncă se încheie. Evidență trebuie pusă la dispoziția organelor de control atunci când se solicită acest lucru.

Aceasta este necesară atât pentru verificarea modului în care șoferii își îndeplinesc atribuțiile, respectă orele de condus și de odihnă, controlul kilometrilor parcurși, a staționărilor la service și la stația de descărcare, cât și pentru întocmirea corespunzătoare a statutului de salarii.

Șoferii care dețin vehicule cu tahografe digitale au două soluții simple privind descărcarea datelor din memoria tahografelor de tip digital. Transportatorul poate opta pentru serviciile unui agent economic, ori poate alege achiziționarea unui astfel de dispozitiv și citirea datelor pe cont propriu.

Avantajele descărcării datelor din memoria tahografului

Operațiunea de descărcare a informațiilor din tahograf nu solicită investiții, ci doar cardul de companie. Companiile anunță din timp transportatorii să vină în vederea descărcării datelor, astfel încât să fie evitat riscul amenzilor între 4.000 lei la 6.000 lei aplicabile conducătorului auto sau operatorului de transport, după caz.

În plus, companiile dețin o aplicație specială pentru analiza datelor descărcate din tahografele digitale și din cardurile șoferilor. Astfel, se obțin informații precise despre timpii de lucru și de repaus, kilometri conduși, contravențiile, perioadele de descărcare și vitezele înregistrate pentru ultimele zile. Programul Tachoscan Web – analiză tahograf este special conceput pentru arhivarea și analiza datelor din cardurile transportatorilor și din memoria tahografelor digitale.

tahograf

Descărcarea datelor tahografului pe cont propriu

Operațiunea efectuată personal de fiecare conducător auto, îl scutește pe acesta de costurile de deplasare și descărcare a informațiilor de care are nevoie. Majoritatea programelor de analiză a informațiilor descărcate au încorporat un scadențar pentru efectuarea operațiunilor în timp util și evitarea amenzilor aferente întârzierilor.

tahograf

Care sunt  termenele pe care legea le impune pentru efectuarea descărcărilor? Pentru cardurile șoferilor, o dată la 28 de zile calendaristice, respectiv 90 de zile calendaristice pentru tahografele digitale.

Care sunt soluțiile pe care piața le oferă pentru descărcarea datelor tahograf?

  • Descărcarea datelor la stații specializate. Pentru descărcarea datelor printr-o rețea specializată, șoferul plătește un abonament de înregistrare și se prezintă la unul din punctele de lucru. Informațiile necesare sunt descărcate, arhivate, analizate, chiar de mai multe ori într-o lună pentru fiecare autovehicul sau transportator.
  • Descărcarea cu dispozitive achiziționate de transportator. Datele se descarcă prin intermediul unor dispozitive speciale și se transferă ulterior pe calculatorul transportatorului.
  • Descărcarea wireless presupune un proces de transfer a datelor de pe cardul conducătorului auto. Procesul de furnizare a datelor este controlat de calculatorul firmei, fără a fi necesară prezența cardului de companie. Datele conducătorului auto și datele de memorie a mașinii pot fi descărcate și transferate direct în arhivă.
tahograf

Informațiile descărcate pot fi arhivate și analizate datorită unor softuri speciale de la furnizorii dispozitivelor sau de la surse diferite decât cele producătoare ale aparatelor. Află mai multe pe floteauto.ro .

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...

Noutati

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă esențială a efortului de digitalizare la...

Noutati

Reglementări mai stricte privind emisiile de CO₂ pentru camioane și autobuze

În viitor, în UE se vor aplica reglementări mai stricte privind emisiile...

Noutati

Statistici APIA pentru aprilie 2024

Vehiculele comerciale ușoare și minibusurile au înregistrat în aprilie 2024 o creștere...