Coronavirus: Recomandări pentru cei care călătoresc în zonele afectate
Home Transportatori Cum procedăm cu comenzile de transport spre și dinspre Italia?
Transportatori

Cum procedăm cu comenzile de transport spre și dinspre Italia?

33

Efectele asupra transportului internațional de mărfuri sunt în creștere și situația curentă ridică numeroase întrebări. TIMOCOM a sintetizat pentru dumneavoastră cele mai importante informații.Coronavirusul a ajuns în Europa. În primul rând în Italia, s-a înregistrat o creștere a infecțiilor cu COVID19. Ce trebuie să aibă în vedere expeditorii, casele de expediții și transportatorii în cazul comenzilor de transport spre și dinspre regiunile afectate și modul de comportare optim în cazul în care este necesară o investigare, aflați în continuare.

În acest moment există interdicții de intrare și de ieșire pentru câteva localități situate în provinciile Lodi și Padua din nordul Italiei. În cazul în care aveți neclarități legate de situația la fața locului (la locul de încărcare sau la destinație), vă recomandăm să vă informați despre restricțiile de călătorie ale autorităților italiene și să luați legătura cu beneficiarul pentru a le clarifica. Situația și măsurile de securitate se pot schimba rapid.

Care este situația juridică înainte de efectuarea transportului?

În cazul în care transportul nu a început, dacă există blocaje de durată poate fi vorba despre o așa-numită imposibilitate obiectivă. Contractele pentru transporturi care nu pot fi efectuate de nimeni sunt considerate în general a fi nule. Aceasta înseamnă că un astfel de contract nu atrage după sine niciun fel de obligații. Nici camionul nu va trebui să fie pus la dispoziție de casa de expediții sau de transportator și nici prestatorul nu va primi niciun fel de compensare pentru cursa neefectuată.

Dacă se știe înainte de încărcare că beneficiarul sau destinatarul nu lucrează numai din precauție față de coronavirus, culpa pentru această omisiune va reveni beneficiarului, în măsura în care acesta nu poate face dovada unei interdicții de lucru sau de activitate impusă de autorități.

În acest caz vă recomandăm să vă consultați încă o dată, în prealabil, cu beneficiarul.

Care este situația juridică a transporturilor în curs de executare?

Dacă în calitate de transportator sau de casă de expediții ați acceptat o comandă de transport prin intermediul sistemului Smart Logistics, rămâne valid contractul pe care l-ați încheiat cu beneficiarul.

Dacă transportul spre sau dinspre o regiune afectată de coronavirus a început, adică de regulă odată cu începerea încărcării, este posibil să aveți de a face cu drumuri sau localități întregi închise ca urmare a măsurilor luate de autoritățile locale. În acest caz există un așa-numit impediment de transport. Aici se aplică articolul 14 ff. al CMR, respectiv reglementările corespunzătoare ale legislației naționale privind transporturile. Modificarea necesară, în acest caz, a comenzii de transport, necesită instrucțiuni din partea beneficiarului referitoare la modul de executare a transportului, ca de exemplu convenirea unei alte destinații.

În astfel de situații, transportatorul este îndreptățit, de regulă, la compensarea unor prestații suplimentare, ca de exemplu pentru costuri suplimentare datorate unei distanțe mai mari.

Transportatorul poate întrerupe transportul numai dacă beneficiarul nu asigură instrucțiunile cerute în mod explicit, ori aceste instrucțiuni sunt inacceptabile. Atenție, însă! Transportatorul este responsabil în acest caz pentru păstrarea corespunzătoare a mărfurilor. În anumite situații, cum sunt de exemplu mărfurile perisabile, se poate recurge la o vânzare de urgență.

Același lucru este valabil când, de exemplu, unitatea expeditorului sau a destinatarului este închisă sau blocată și încărcarea sau descărcarea autocamionului nu este posibilă. În caz de neclarități transportatorul trebuie să poată prezenta o dovadă a blocajului sau închiderii unității.

Dacă doriți spații de depozitare pe termen scurt, în sistemul Smart Logistics găsiți ofertele corespunzătoare prin intermediul aplicației Smart App Depozite.

Dacă efectuați sau planificați să efectuați transporturi înspre sau dinspre aceste regiuni, vă recomandăm să luați legătura din timp cu beneficiarul și să clarificați situația, pentru a preveni discuții și neînțelegeri ulterioare.

Mai multe informații referitoare la drumurile închise pentru autocamioane pot fi găsite la www.truckban.info.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AerianTransportatori

Low-costul bate companiile de linie

Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă...

AerianTransportatori

Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde...

AerianTransportatori

Românii vor avea zboruri directe către Canada

Românii care doresc să călătorească în America de Nord vor beneficia de...

Transportatori

Guvernul a aprobat proiectul pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera

Undă verde pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera, cea mai aglomerată linie...