Statisticile arată că aproape jumătate dintre accidentele fatale se întâmplă noaptea, deși doar un sfert dintre călătorii se fac pe întuneric. Condusul pe timp de noapte poate fi însă sigur, dacă luați în calcul câteva sfaturi.
Ceasul nostru biologic este setat în mod natural pentru a dormi pe timp de noapte, dar acesta nu este singurul pericol pentru condusul pe întuneric.
Când conduci obosit este la fel de periculos ca atunci când șoferul este în stare de ebrietate, deoarece timpii de reacție scad în mod dramatic. De asemenea, aprecierile noastre în ce privește distanța și viteza pot fi afectat drastic. Iar cum camioanele parcurg distanțe mari într-un timp scurt, chiar și câteva secunde de picoteală pot avea consecințe deosebit de grave.
Desigur, există și numeroase pericole externe atunci când conducem noaptea. Vizibilitatea slabă afectează percepția adâncimii, recunoașterea culorilor și vederea periferică. Astfel, timpul disponibil pentru a reacționa la apariția pietonilor sau animalelor sălbatice este mult mai scurt decât pe timpul zilei. De aceea, viteza de circulație trebuie adaptată pentru a compensa scăderea vizibilității.
Și ceilalți participanți la trafic sunt supuși oboselii, iar ponderea celor care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor este mai mare noaptea. Statisticile arată că și accidentele provocate de cei aflați în stare de ebrietate sunt mai des întâlnite pe timp de noapte.
Înainte de a pleca noaptea la drum trebuie să te asiguri în primul rând că te-ai odihnit în mod corespunzător. Verifică dacă farurile funcționează perfect și dacă parbrizul este curat. Pe drum, trebuie să conduci cu o viteză care să compenseze vizibilitatea limitată și celelalte provocări ce pot apărea pe întuneric.
Comentați?