Home Logistică Comerțul modern continuă să crească în România
LogisticăNoutati

Comerțul modern continuă să crească în România

68

Comerțul modern din România continuă să se extindă. Acest trend este contrar tendinţelor de încetinire economică. El este susţinut de un consum în creştere şi de intrarea unor noi jucători internaţionali pe piaţă.

În 2024, vânzările de produse nealimentare au avansat cu 14%, atingând un nivel record, iar consumul individual efectiv l-a depăşit pe cel al Poloniei şi Cehiei, ajungând la 89% din media Uniunii Europene, se arată în comunicatul Collier.

„Deşi cererea este ridicată, stocul de retail modern rămâne subdimensionat, însă dezvoltatorii pregătesc livrări de peste 200.000 de metri pătraţi în 2025. Printre cele mai importante proiecte se numără extinderea Mall of Moldova din Iaşi şi redeschiderea Agora Mall din Arad. În acest context, România devine tot mai atractivă pentru investiţiile în retail. În plus, îşi consolidează poziţia pe piaţa regională. Și aceasta în ciuda provocărilor macroeconomice şi a climatului incert”, se menţionează în analiza Colliers.

167.000 de metri pătrați pentru comerțul modern livrați în 2024

În 2024 au fost livraţi 167.000 de metri pătraţi de noi spaţii de retail modern. Este vorba despre o scădere faţă de cei 221.000 de metri pătraţi din anul precedent. Chiar şi în acest context, piaţa a rămas dinamică, depăşind media anuală a ultimului deceniu. Ea este estimată la 140.000 de metri pătraţi.

Comparativ, în anii pandemiei, incertitudinile economice au redus livrările sub 100.000 de metri pătraţi atât în 2021, cât şi în 2022. Piteşti a fost oraşul cu cele mai mari livrări de retail în 2024. Cifra consolidează tendinţa dezvoltatorilor de a se concentra pe oraşele mici şi mijlocii.

Cele mai importante proiecte finalizate în 2024 au fost în Piteşti. Este vorba despre Argeş Mall, dezvoltat de Prime Kapital/MAS REI, cu o suprafaţă de 51.000 de metri pătraţi, şi M Piteşti Park, dezvoltat de M Core, cu 24.000 de metri pătraţi. Astfel, aproape jumătate din stocul nou de retail modern a fost livrat într-un singur oraş, cu 140.000 de locuitori. Lucru care arată interesul crescut pentru aceste pieţe regionale.

Cu toate acestea, în următorii ani, piaţa va trece printr-o schimbare de direcţie, subliniază consultanţii imobiliari, explicând că, pe măsură ce dezvoltatorii îşi îndreaptă atenţia către oraşele mari, unde sunt în pregătire scheme de retail de mari dimensiuni, dinamica sectorului se va modifica.

Revine Bucureștiul în atenția marilor investitori?

Există posibilitatea ca Bucureştiul să revină în atenţia marilor investitori. Și este vorba despre unul sau două proiecte de anvergură în viitorul apropiat sau extinderi ale centrelor existente.

„Deşi economia României a înregistrat o creştere modestă în 2024, estimată sub 1% din PIB, acest lucru nu reflectă o scădere a consumului. Dimpotrivă, vânzările de retail non-food au crescut cu aproximativ 14% în volum, atingând un nou record istoric. Datele oficiale pentru 2024 nu sunt încă disponibile, însă Eurostat indică faptul că, în 2023, consumul individual efectiv – un indicator care măsoară cantitatea reală de bunuri şi servicii utilizate de populaţie, nu sumele cheltuite – a ajuns la 89% din media UE. Acesta este cel mai ridicat nivel din Europa Centrală şi de Est, depăşind inclusiv Polonia şi Cehia”, a explicat Simina Niculita, director partener Retail Agency la Colliers, citată în comunicat.

Conform acesteia, indicatorii nominali ai cheltuielilor confirmă această tendinţă ascendentă.

Ce spun datele

„Analiza datelor Oxford Economics, bazată pe informaţii din Eurostat, institutele naţionale de statistică şi estimări recente, ne oferă o perspectivă clară asupra evoluţiei consumului în România în ultimul deceniu şi jumătate. Un segment relevant este cel al îmbrăcămintei şi încălţămintei. El reprezintă o componentă majoră a mixului de chiriaşi din centrele comerciale. Această categorie continuă să fie un motor al expansiunii retailului modern. Și, trebuie spus, reflectă atât schimbările în comportamentul de consum, cât şi atractivitatea pieţei locale pentru investitori”, a mai spus Simina Niculita.

În ultimii 15 ani, cheltuielile pe cap de locuitor din România au crescut semnificativ. Ele au progresat de la o şesime din nivelul Germaniei la 20% sub cel al celei mai mari economii europene. Această evoluţie reflectă o îmbunătăţire constantă a puterii de cumpărare, subliniază consultanţii Colliers.

România a depăşit toate economiile majore din regiune şi chiar unele ţări din Europa de Vest, precum Spania, în ceea ce priveşte cheltuielile pe cap de locuitor pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, precizează sursa citată. Această tendinţă confirmă o creştere a consumului, susţinută de venituri mai mari şi de o piaţă de retail tot mai competitivă. Deşi acest avans are un impact negativ asupra balanţei de plăţi, deoarece România importă o mare parte din bunurile achiziţionate de populaţie, din perspectiva consumatorului, fenomenul este mai sustenabil decât în deceniul precedent. Spre deosebire de anii anteriori, creşterea consumului nu mai este alimentată predominant de credite de consum, ceea ce reflectă o economie mai echilibrată şi o capacitate de cumpărare consolidată.

Consultanţii companiei se aşteaptă ca aceasta creştere a vânzărilor din 2024 să aibă un impact pozitiv asupra chiriilor bazate pe vânzări, în timp ce volumele totale se menţin peste nivelurile pre-pandemice.

Pentru 2025, Colliers estimează livrări de peste 200.000 de metri pătraţi de noi spaţii comerciale, incluzând extinderea Mall of Moldova din Iaşi (62.000 metri pătraţi) şi redeschiderea Agora Mall din Arad (35.000 metri pătraţi). În plus, NEPI Rockcastle, Iulius şi Prime Kapital/MAS REI revin la dezvoltarea centrelor comerciale dominante de mari dimensiuni, de peste 100.000 metri pătraţi suprafaţa închiriabilă, după o perioadă axată pe parcurile de retail.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

NoutatiRutierTransportatori

HAGERO și Eurowag, parteneriat pentru transport internațional

Companiile HAGERO și Eurowag au încheiat un parteneriat strategic pentru eficiență și...

CamioaneNoutati

Camioanele Ford F-Max ajung în Europa pentru transport intern între fabrici

Ford F-Max va asigura operațiunile de transport intern ale companiei Ford.

NoutatiVehicule speciale

Iveco vizează vânzarea diviziei sale de apărare

Producătorul italian de camioane Iveco intenționează să vândă divizia sa de apărare....

NoutatiVehicule speciale

AFM: 126 de dealeri au fost validați în cadrul Programului Rabla pentru Tractoare

Administraţia Fondului pentru Mediu – AFM a publicat lista cu cei 126...