Autobuzul Anului 2019
Home Autobuze Citaro Hybrid este Autobuzul Anului 2019
AutobuzeTehnologie

Citaro Hybrid este Autobuzul Anului 2019

50

Juriul ”International Bus and Coach of the year” a ales modelul Mercedes-Benz Citaro Hybrid drept câștigător al premiului Autobuzul Anului 2019. Ceremonia de decernare a premiului a avut loc astăzi la standul Daimler de la IAA Hanovra.Juriul este format din 21 de jurnaliști din tot atâtea țări specializați în transportul de pasageri. În fiecare an par, juriul organizează competiția Bus Euro test, la finalul căruia câștigătorul primește premiul International Bus of the Year.

În acest an, câștigător a fost desemnat Mercedes-Benz Citaro Hybrid, care a avut drept contracandidați modelele Heuliez GX Elec Linium și Irizar ie tram (articulat).

”Citaro Hybrid este un autobuz cu o soluție bună și relativ ieftină în tranziția energetică pentru transportul urban. MOdelul poate fi pus în operare imediat, fără nevoia unei infrastructuri suplimentare. Combinat cu HVO sau biodiesel, poate lupta cu metodele alternative de propulsie în ce privește emisiile în mediul urban. Perioada de amortizare este redusă și consumul de carburant este mai mic, fapt ce are un impact bun asupra costului total de proprietate”, a declarat Tom Terjesen, președintele juriului International Bus and Coach of the year.

Mercedes-Benz deschide un nou capitol în evoluția autobuzelor urbane. Pentru prima dată, tehnologia hibrid este disponibilă oriunde în lume, ca echipament opțional, pentru o gamă largă de autobuze cu motoare diesel sau pe gaz, și nu ca modele separate. Astfel, Mercedes-Benz folosește electrificarea pentru a optimiza la maximum eficiența motoarelor cu combustie internă.

Scopul inginerilor a fost de a maximiza eficiența, dar de a face modificări minime la configurația de bază. Modelele convenționale Citaro sunt recunoscute pentru consumul redus de carburant, dar Citaro hybrid este mai eficient cu până la 8,5%, în funcție de rută și versiune. Modelul hibrid funcționează foarte simplu: la decelerări, motorul electric acționează ca un generator și transformă energia de frânare în electricitate. Aceasta este stocată și poate fi folosită de motorul electric pentru a asista motorul cu combustie internă, în special la plecarea de pe loc.

Și designul arhitecturii hibrid este simplu. Motorul electric, în formă de disc, este de tip sincron excitat permanent, astfel că este foarte robust din punct de vedere mecanic. El are o putere maximă de 14 kW, un cuplu de 220 Nm și este montat între motorul cu combustie internă și transmisia automată.

Deoarece motorul electric nu este folosit pentru a crește puterea maximă, performanțele de top în ce privește puterea și cuplul autobuzului rămân neschimbate. În schimb, motorul electric reduce sarcina celui pe combustie internă și îmbunătățește comportamentul la plecarea de pe loc. Reducerea turației la plecarea de pe loc se traduce într-o reducere majoră a consumului de carburant.

Energia necesară acționării motorului electric este produsă gratis, prin recuperare, ceea ce înseamnă că motorul electric acționează ca un generator în timpul frânărilor. Energia electrică rezultată în acest fel este stocată în condensatori cu strat dublu, cunoscuți și ca supercondensatori. Aceste unități de stocare sunt caracterizate de o densitate mare de putere, rezistență la vârfurile de putere și o durată de viață ridicată. Spre deosebire de baterii, supercondensatorii se potrivesc ideal cu schimburile continue și rapide între fazele de încărcare și descărcare care apar în timpul funcționării unui autobuz urban. O singură frânare de la 50 la 0 km/h este suficientă pentru a încărca unitățile de stocare ale lui Citaro hybrid.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Autobuze

Karsan e-Atak autonom își extinde serviciile în Finlanda

Autobuzul electric autonom Karsan e-Atak, de 8 m lungime, primul vehicul fără...

Autobuze

De Lijn, acord-cadru cu Irizar e-mobility

De Lijn, operatorul de transport public din Regiunea Flamandă a Belgiei, a...

Tehnologie

ABB E-mobility și MAN demonstrează încărcarea MW pe eTruck

ABB E-mobility și MAN Truck & Bus au sărbătorit premiera sistemului de...

Autobuze

Karsan e-Jest și e-ATA, lideri în Europa al patrulea an consecutiv

Karsan, care joacă un rol de pionierat în transformarea transportului public în...