CFR Marfă reduce numărul de angajați

Numărul de angajați CFR Marfă se va reduce cu 1.400, iar cheltuielile cu salariile vor scădea cu 30 de procente. Așa prevede proiectul privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2021.

CFR Marfă are aproximativ 4.700 de angajați și are pierdere contabilă din anii precedenți de 2,7 miliarde lei. În document se spune că, până la închiderea procedurii de concordat preventiv, în martie 2022, se va recupera întreg ajutorul de stat.

În februarie 2020, Comisia Europeană a constatat că operatorul de transport feroviar de marfă CFR Marfă a primit un ajutor de stat incompatibil. Acesta viza era în valoare de cel puțin 570 de milioane euro. Și era constituit prin anularea datoriilor și prin neîncasarea unor datorii de la societate. România trebuie să recupereze de la CFR Marfă ajutorul ilegal și dobânzile aferente.

Procedură de concordat preventiv pentru CFR Marfă

Pentru salvarea companiei, soluția aleasă de autorități a fost recurgerea la procedura de concordat preventiv. S-a considerat că aceasta vine cu un set de avantaje precum suspendarea executărilor silite în desfășurare la momentul omologării (martie.2020). Ca și posibilitatea negocierii modalității de stingere a datoriilor cu creditorii, dar și menținerea societății pe piață.

CFR Marfă a înregistrat plăți restante de aproape 3,5 miliarde lei la final de 2020, iar pentru anul în curs estimează reducerea lor cu 63%. Cheltuielile de natură salarială programate în proiectul pe anul 2021 sunt mai mici cu 29% față de cele din anul 2020.

Cheltuielile pentru investiții au fost de 37 milioane lei anul trecut. Estimarea pentru anul în curs este că vor ajunge la 100 milioane lei.

Creanţele restante pentru anul 2021 au fost estimate în scădere cu 30% față de cele realizate în anul 2020, de la 417 milioane lei, la 291 milioane lei.

Adaugati comentariu