Centura de siguranță
Home Tehnologie Centura de siguranță salvează vieți. Chiar și în camioane
TehnologieTransportatori

Centura de siguranță salvează vieți. Chiar și în camioane

72

Centura de siguranță poate face diferența între viață și moarte. Rapoartele arată că șansele de a supraviețui în urma unui accident rutier grav sunt duble dacă șoferul și pasagerii poartă centura de siguranță.Numai în Uniunea Europeană, 7.000 de vieți ar putea fi salvate anual dacă mai multe persoane ar alege să utilizeze centura de siguranță. Acest lucru face din centura de siguranță în trei puncte una dintre cele mai importante descoperiri în domeniul siguranței rutiere.

Originile centurii de siguranță se leagă de compania Volvo. Fost inginer de aviație, Nils Bohlin s-a alăturat companiei suedeze la sfârșitul anilor ’50, după ce a lucrat la dezvoltarea unor centuri cu prindere în trei puncte pentru avioanele cu reacție.

Pe atunci, mulți șoferi crezând că sunt protejați în mod adecvat pur și simplu prin faptul că se află în interiorul unui vehicul. Totuși, odată ce numărul de autoturisme la nivel mondial a crescut, s-au înmulțit și accidentele și decesele în rândul ocupanților vehiculelor.

Centura de siguranță camion VolvoÎn acest context, în 1959, Volvo a introdus centura de siguranță în trei puncte atât de familiară astăzi. Conducerea Volvo a realizat faptul că această invenție are un potențial enorm de a salva vieți și a luat decizia de a împărtăși brevetul cu oricine era interesat. Putem spune astfel că există o mică părticică de Volvo în fiecare vehicul de pe șosea.

Centura de siguranță are meritul de a fi salvat peste un milion de vieți și este considerată una dintre cele mai eficiente intervenții de sănătate publică din punctul de vedere al costurilor. Ea a prevenit sau a redus, de asemenea, gravitatea rănirilor în cazul multor milioane de participanți la trafic.

Un studiu condus de către Administrația Suedeză a Transporturilor a arătat că, din cei 20 de șoferi de camion care au condus fără centură și care și-au pierdut viața în Suedia între 2005 și 2009, 19 ar fi supraviețuit în cazul în care ar fi purtat centura de siguranță.

Totuși, conform statisticilor, aproape jumătate dintre șoferii de camion nu poartă centura de siguranță. Deși sună ridicol, cei intervievați au răspuns că principalul motiv pentru care nu își pun centura este că această operațiune le ia prea mult timp.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Tehnologie

ABB E-mobility și MAN demonstrează încărcarea MW pe eTruck

ABB E-mobility și MAN Truck & Bus au sărbătorit premiera sistemului de...

AerianTransportatori

Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde...

Tehnologie

MAN: Primul camion autonom pe autostradă

MAN Truck & Bus este primul producător de vehicule comerciale care primește...

AerianTransportatori

Românii vor avea zboruri directe către Canada

Românii care doresc să călătorească în America de Nord vor beneficia de...