Home Camioane Cât te costă să devii șofer de TIR
Camioane

Cât te costă să devii șofer de TIR

20

Este penurie de șoferi de TIR pe piața internațională, dar și la noi. Cum poți să ai acces la această meserie? Vă spunem cât te costă să devii șofer de TIR și ce cursuri trebuie să urmezi.

Pentru a începe o carieră în acest domeniu, vei avea de urmat cursurile pentru atestare. Vestea bună este că nu te costă mult să devii șofer de TIR, investiția ridicându-se la aproximativ 500 de euro.

Potrivit reprezentanților companiilor de transport, există anumite cerințe. „Să fie terminate clasele de bază, iar pe urmă sunt acele cursuri care se desfăşoară în foarte multe instituţii. Cursurile pentru atestare. Mai mult ţine de celelalte categorii, B, C, E pentru a le obţine. Investiţia nu este foarte mare, consider că este undeva în jur de 500 de euro”, a declarat Ioan Vasian, managerul unei companii de transport, pentru Observator News.

Costurile pentru permisul de TIR ajung cam la 4.000 RON

În fapt, costurile pentru categoriile C, CE diferă de la o școală la alta, însă în majoritatea cazurilor cam pe la 4.000 RON se ajunge. Sumă care include costurile cu fișa medicală, cu examenul psihologic, cu taxa de 89 de RON pentru eliberarea permisului de conducere la final.

”Multe școli prezintă pe site-uri și prețuri mai mici gen 3000 – 3200 RON însă acestea nu includ dosarul și nici rezervarea camionului la cele două examene. Din păcate, în goana după elevi, multe școli de șofer nu prezintă informațiile complete, mizează pe faptul că odată ce omul dă banii și începe școala într-un loc, nu va renunța când i se va spune că mai trebuie să dea bani pentru una, pentru alta. Nu este o tactică deloc corectă dar asta este România…”, spun însă alte surse.

Atestat CPI – minim 700 RON (taxa 64 RON, de eliberare, inclusă)

Un atestat CPI costă destul de mult, pentru că este compus din mai multe examene. Pe lângă examenul scris, mai trebuie dată o probă practică, asemănătoare cu traseul de la permisul de conducere. Mai trebuie menționat faptul că atestatul CPI este valabil doar 5 ani. Ulterior trebuie dat un alt examen, de tip CPC, pentru prelungirea lui alți 5 ani.

Trebuie spus că în alte țări atestarea profesională este bazată pe prezență obligatorie la cursuri, fără examen la final. Ar fi un model mult mai eficient față de cel actual.

Atestat CDR colete – minim 400 RON (taxa 64 RON, de eliberare, inclusă)

Multe școli de șoferi au pachete foarte atractive pentru atestatele ADR colete + cisternă. ”Cine dorește să ia și atestatul pentru cisternă, să-l ia doar dacă știe că va profesa vreodată în această direcție, altfel să se rezume doar la colete pentru că pentru cisternă ADR este foarte mult de învățat”, susține Alex Ciocan.

Examenul pentru ADR colete nu este așa dificil, iar acest atestat este cerut de majoritatea angajatorilor care fac transport internațional de marfă. Din păcate, existența acestui atestat nu prea se vede la salariu, foarte puțini angajatori români oferă ceva în plus atunci când se transportă mărfuri periculoase.

Card tahograf – aproximativ 300 RON (copii incluse)

Cardul pentru tahograf costă 269 RON la ARR dar acolo or să vă mai ceară niște copii pentru documente, unele color, așa că o să mai cheltuiți niște bani pe lângă taxa respectivă. Cardul tahograf nu este obligatoriu pentru a profesa în meseria de șofer profesionist, însă în ziua de azi majoritatea camioanelor sunt dotate cu tahograf digital.

Meseria de șofer de tir, în topul căutărilor

Pe primul loc în topul celor mai căutate locuri de muncă, în 2023, s-a aflat job-ul de șofer, conform datelor transmise de platforma eJobs. Dacă în 2022, în fruntea clasamentului se afla meseria de inginer, observăm că 2023 a adus o schimbare semnificativă.

Cele mai multe căutări au fost pentru meseria de șofer de categoria B, șofer de TIR, dar și de curierat. Pe locul doi în clasament s-a aflat job-ul de asistent medical. Salariul câștigat pentru această poziție este de aproximativ 3.200 de lei pe lună, potrivit eJobs.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Camioane

Camioanele „verzi” scapă de taxa de tranzitare a Bucureștiului

Vehiculele comerciale cu propulsie electrică sau hibridă vor fi scutite de plata...

Camioane

Volvo FH16: Un motor nou și mai puternic

Volvo Trucks introduce un nou motor pentru emblematicul său camion FH16. Cu...

Camioane

Scania 25P XT, un an de acțiune la mina LKAB din nordul Suediei. Video

Camionul Scania 25P XT, complet electric, este motivul pentru care veteranul de...

Camioane

Holcim se bazează pe Mercedes-Benz eActros 600

Holcim se va baza pe Mercedes-Benz eActros 600 pentru a-și pune în...