Home Noutati Campania ”Schimbă PET-ul cu biletul”, start lansat
NoutatiRutierTransportatori

Campania ”Schimbă PET-ul cu biletul”, start lansat

20

Municipiul Constanța a lansat campania „Schimbă PET-ul cu biletul”. O inițiativă prin care locuitorii și turiștii pot circula cu mijloacele de transport în comun, plătind la schimb cu PET-uri și doze de aluminiu. Acțiunea pilot s-a desfășurat la finele săptămânii trecute și va continua în iunie.

„Campania este o premieră pentru România. Ea are obiectivul încurajării folosirii transportului public. Dar și cel de a promova colectarea și reciclarea deșeurilor, care vor fi transformate în noi resurse”, au anunțat reprezentanții autorităților locale. Deșeurile sunt colectate de voluntari, iar călătorii primesc bilete de călătorie valabile toată ziua.

Acțiunea pilot de vineri, 21 mai, s-a desfășurat în următoarele stații CTBUS: Far; Gară CFR; Poarta 2 Port – Tribunal; Cap de linie Tomis Nord (Cireșica); City Park Mall. Cei dornici să participe trebuiau doar să aibă la ei 3 PET-uri sau doze de aluminiu, de orice dimensiune și să le predea la unul dintre punctele de colectare.  Iar voluntarii au oferit în schimbul deșeurilor un bilet, valabil pe orice linie, pe durata întregii zile. Costul biletelor este suportat integral de către partenerii privați ai acestei campanii.

Campania a avut ecou

Campania a demarat cu rezultate bune. În 10 ore, 615 persoane au adus la punctele de colectare, în total 220 kilograme de PET-uri și 15 kilograme de doze de aluminiu. ”Toate PET-urile colectate în cadrul campaniei sunt transmise către fabricile de reciclare Green Ambalaje, unde vor fi transformate în noi resurse”, au explicat organizatorii.

Aceștia anunță extinderea campaniei în luna iunie. Este important de precizat că Marea Neagră este a doua cea mai poluată mare din Europa. După partea de vest a Mării Mediterane, Marea Neagră conține cea mai mare densitate de gunoaie produse de om și ajunse în mediul marin din UE. Plasticul constituie 90% din deșeurile produse de oameni și descoperite în mediul marin. 85% dintre acestea sunt sticlele de plastic (PET) și pungi de unică folosință, aceste două categorii de obiecte reprezentând doi dintre principalii poluanți marini.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...

Noutati

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă esențială a efortului de digitalizare la...

Noutati

Reglementări mai stricte privind emisiile de CO₂ pentru camioane și autobuze

În viitor, în UE se vor aplica reglementări mai stricte privind emisiile...

Noutati

Statistici APIA pentru aprilie 2024

Vehiculele comerciale ușoare și minibusurile au înregistrat în aprilie 2024 o creștere...