Home Tehnologie Camioane automatizate pentru deszăpezirea aeroporturilor
TehnologieVehicule speciale

Camioane automatizate pentru deszăpezirea aeroporturilor

3

Daimler a făcut luna trecută o demonstrație cu o nouă soluție potențială pentru utilizarea vehiculelor comerciale automatizate. După succesul testelor cu sistemele Highway Pilot și Highway Pilot Connect, compania a prezentat un alt pas în dezvoltarea vehiculelor comerciale autonome complet conectate.

La fosta bază aeriană Pferdsfeld, Daimler a efectuat o demonstracție practică a operațiunilor automate de deszăpezire pe aeroporturi, bazată pe cerințe specifice ale clienților. ”Noi nu vorbim doar despre tehnologie, ci o punem pe drum. Zi de zi dezvoltăm sistemele noastre de asistență pentru condusul automatizat. În prezent lucrăm la două utilizări specifice. Prima este condusul automatizat în traficul normal de pe autostrăzi, cu scopul de a ușura munca șoferului și de a îmbunătăți siguranța. A doua este reprezentată de operațiunile fără șofer în spații închise, pentru a mări semnificativ productivitatea”, a declarat Martin Daum, membru în consiliul de conducere al Daimler AG responsabil pentru Daimler Trucks.

Sub numele de proiect ”Automated Airfield Ground Maintenance” (AAGM), patru autotractoare Mercedes-Benz Arocs au demonstrat cum se poate efectua deszăpezirea unui aeroport în mod automatizat, cu ajutorul unui convoi controlat de la distanță. Astfel, unitățile de deszăpezire pot fi controlate cu precizie de un singur operator de vehicul, pentru a elibera pistele de zăpadă.

Cele patru vehicule Arocs folosite în test sunt echipate cu noul sistem Remote Truck Interface (RTI), folosit pentru controlul de la distanță al funcțiilor și schimbul de date. Toate vehiculele sunt interconectate prin RTI cu ajutorul sistemelor telematice, toate sunt operate automatizat și toate pot conduce sau urma convoiul. Astfel, un operator poate alege orice vehicul din flota disponibilă pe care să-l definească drept camion conducător, apoi utilizează un panou de control pentru a defini numărul și ordinea celorlalte vehicule din convoi. Operarea este foarte simplu de pus în practică, dar complexitatea programelor software din spate este enormă. Toate vehiculele sunt echipate cu monitorizare GPS și tehnologie de comunicare vehicul-vehicul de ultimă generație.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Vehicule speciale

New Holland câștigă Good Design Award

Combina CR11 și tractorul electric T4 de la New Holland sunt câștigătorii...

Tehnologie

MAN și ABB E-mobility anunță o cooperare în domeniul cercetării și dezvoltării

MAN Truck & Bus, un producător european de top pentru vehicule comerciale...

Tehnologie

BERD extinde împrumutul pentru ”înverzirea” transportului public din Timişoara

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă o finanțare suplimentară de...

AutobuzeTehnologie

Scania a lansat o nouă platformă de autobuze electrice

Noua platformă de autobuze electrice cu baterie Scania, o parte a soluțiilor...