Bulgaria introduce un nou sistem de taxare din martie 2020

Începând cu luna martie 2020, în Bulgaria va intra în funcțiune un nou sistem de taxare – Toll Sistem. Acesta va fi similar celui din Ungaria, cu posibilitatea de a alege între o plată în avans prin intermediul unui tichet de tranzit sau prin dispozitiv electronic de plată.
Bulgaria introduce un nou sistem de taxare din martie 2020

Potrivit TSG Shell, până la 29.02.2020 taxarea se va face în regim de viniete pentru autovehiculele de peste 3,5 tone, valabile o lună, o săptămână sau o zi.

Noul sistem de plată se adresează tot vehiculelor de peste 3,5 tone și va ține cont de categoria de vehicul, numărul de axe, norma de poluare și distanța parcursă. Toll Sistem va include următoarele opțiuni de plată: tichet de tranzit, dispozitiv GNSS (Satelit) sau dispozitiv GPS.

Tichet de tranzit

La emiterea tichetului trebuie să fie menționate: punctul de plecare, punctul de destinație și maximum 4 puncte intermediare, numărul de înregistrare al vehiculului, țara de înmatriculare, categoria de vehicul, clasa de emisie, numărul de axe și dimensiunile vehiculului. Tichetul plătit este valabil timp de 24 de ore din momentul achiziției. Tichetul poate fi achiziționat cu până la 7 zile în avans de către utilizatoriii înregistrați și cu 24 ore înainte de către utilizatori neînregistrați.

Dispozitiv GNSS (Global Navigation Satellite System)

Plata taxei se va face prin intermediul unui dispozitiv montat în bordul vehiculului. Aparatul va genera datele necesare pentru calcularea corectă a taxei de drum. Datele se prelucrează apoi de către FNSCTR (Furnizorii naționali ai serviciilor pentru culegerea de taxe rutiere) sau de către furnizorii EETS (European Electronic Toll Service) și sunt transmise către autoritățile bulgare. Furnizorii de servicii garantează apoi plata taxei datorate de către utilizatorul de drum.

Dispozitiv GPS

Dacă se optează pentru plata taxei de drum prin intermediul unui dispozitiv GPS, este obligatoriu să alegeți un furnizor de date declarate înregistrat în lista publică AIR. După prelucrarea datelor, furnizorii de servicii le trimit la AIR, iar furnizorii de servicii garantează apoi plata taxei datorate de către utilizatorul de drum.

Mai multe detalii despre noul sistem de taxare din Bulgaria pot fi obținute aici.

Adaugati comentariu