Home Noutati Autostradă din cenușă de hârtie
Noutati

Autostradă din cenușă de hârtie

129

O autostradă construită în municipiul La Font de la Figuera, lângă orașul spaniol Valencia, arată ca oricare alta. Dar sub suprafața sa se ascund câteva secrete. Grație unei tehnologii inovative, antreprenorul spaniol Acciona a reușit să folosească cenușă de hârtie pentru a înlocui cimentul.

„În construcția de drumuri avem nevoie de cele mai puternice materiale. Și pentru asta de obicei folosim ciment. Această cenușă de hârtie nu doar că arată ca cimentul. Ci ea îndeplinește toate cerințele tehnice ale cimentului. Fiind și mai ecologică”, explică managerul de proiect de cercetare și dezvoltare al Acciona.

Compania consideră că utilizarea cenușii de hârtie îi va permite să-și reducă semnificativ amprenta de carbon. „Impactul potențial al proiectului este enorm. Am calculat că putem economisi 65-75% din emisiile de CO2 asociate. Am putea economisi până la 18.000 de tone de ciment pe an”, spune compania.

Dar beneficiul nu este doar reducerea emisiilor de carbon. Prin utilizarea cenușii de hârtie – adică deșeuri de hârtie și celuloză arse care nu mai pot fi reciclate – compania transformă gunoiul, care cel mai probabil ar ajunge în depozit, într-o resursă.

Autostradă proiect-pilot

Autostrada din La Font de la Figuera este doar începutul. Pentru că vorbim pentru moment de trei proiecte pilot. Dar Acciona are planuri mari pentru viitor. „Intenția noastră este să extindem utilizarea [cenușii de hârtie] la nivel național și în cele din urmă să o reproducem la nivel internațional”, spune un reprezentant al companiei.

Acciona este membru al proiectului paperChain. O inițiativă care face parte din strategia industrială mai amplă a Europei de a asigura o abordare mai circulară a resurselor naturale. Și care își propune să valorifice deșeurile generate de industria de hârtie și celuloză din Europa. Cifrele din 2014 arată că sectorul – al doilea ca mărime din lume – a avut o producție anuală de 130 de milioane de tone. 11 milioane de tone din acestea au ajuns deșeuri nereciclate.

Johan Elvnert, secretar general al Platformei tehnologice a sectorului forestier, spune că industria hârtiei și celulozei din Europa găsește noi modalități de valorificare a acestui produs secundar. Inclusiv pentru o autostradă.

„Noile tehnologii fac posibilă refolosirea și reciclarea. Un exemplu bun este proiectul PaperChain. Dar vedem acest tip de evoluții pentru orice, textile, ambalaje, chiar și nemetalice. Și chiar hrană pentru pești din apa de tratare a fabricilor de celuloză. Deci, cel mai bine este să nu te gândești la asta ca la deșeuri, ci ca la o resursă. Pentru a ajunge la o economie circulară cu deșeuri zero, trebuie să lucrăm împreună de-a lungul întregului lanț valoric”, a spus Johan Elvnert.

Țintele UE pentru 2050 sunt într-adevăr foarte ambițioase. ”În lanțul valoric bazat pe pădure, am analizat cum să ajungem la o societate circulară cu deșeuri zero.  și vom lucra din greu pentru ca această agendă să devină realitate, dar sprijinul din partea Uniunii Europene este crucial”, a subliniat Johan Elvnert.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

LogisticăNoutati

A 14-a ediție eMAG Black Friday, noi recorduri în comerțul online românesc

A 14-a ediție de Black Friday la eMAG a stabilit noi recorduri,...

CamioaneNoutati

AIC Trucks anunță lansarea internațională a noului Piaggio PORTER NPE

AIC Trucks anunță lansarea internațională în cadrul târgului Ecomondo, a noului Piaggio...

Noutati

Pe 8 noiembrie eMAG Black Friday va aduce peste 1,5 milioane de oferte la cel mai bun preț din an

A 14-a ediție Black Friday, ziua cu cele mai multe reduceri din...

CamioaneNoutati

Torc Robotics, etapă importantă în validarea conducerii autonome

Torc Robotics, o filială independentă a Daimler Truck și un pionier în...