Home Autobuze ATP Bus e-UpCity, prototipul primului autobuz electric românesc
AutobuzeRutierTehnologieTransportatori

ATP Bus e-UpCity, prototipul primului autobuz electric românesc

85

Primul prototip ATP Bus e-UpCity are 83 de locuri și o lungime de 12,18 m. În varianta de configurație specială, omologarea îi permite 95 de locuri. Are o autonomie de minim 200 km în oraș, ce poate fi extinsă până la 360 de kilometri.

Cu o activitate de peste 25 de ani în domeniul auto, ATP Group și-a dezvoltat începând cu 2019 segmentul producție auto. Astfel a luat naștere o noua marcă auto: ATP Trucks. Cea care a realizat până în prezent basculanta și betoniera Truston, 100% la Baia Mare. La acest portofoliu se adaugă acum ATP Bus cu e-UpCity. Model care reprezintă o nouă etapă a investiției demarată în urmă cu 4 ani, în valoare de peste 25 milioane euro.

“Demersul nostru, ca producători, de a viza și produsele cu tehnologie electrică este așezat în contextul actual. Este proiectul nostru de creştere continuă într-o eră a globalizării, dar și dorința de a mișca lucrurile într-o direcție pozitivă la noi în țară. Despre un autobuz propriu, prima dată vă vorbeam în august 2019. Chiar dacă atunci subiectul de mare interes era lansarea de camioane. Acum intenționăm să deschidem oficial sesiunile de prezentare pentru entitățile real interesate de produsul nostru și să trecem astfel în etapa superioară a proiectului. Să fim parte în procesul de modernizare a transportului public urban”, a declarat Mircea Cirț, fondatorul ATP Group.

e-UpCity, profil ECO

Întreaga arhitectură a proiectului ATP Bus a furnizat un autobuz electric modern, adaptat cerințelor locale, cu profil ECO (ECOlogic & ECOnomic), cu omologare europeană. e-UpCity 100% electric răspunde nevoilor urbane de înlocuire a autobuzelor vechi și poluante, dar și solicitărilor de optimizare a costurilor. Este o soluție alternativă și competitivă în procesul de modernizare a transportului public urban.

Componentele sunt achiziționate de la furnizori consacrați. Cele 8 pachete de baterii sunt produse CATL – gigantul bateriilor EV și furnizor pentru cele mai prestigioase brand-uri auto. Axele sunt furnizate de producătorul german ZF Friedrichshafen AG, consacrat pe piața de profil, respectiv pe cei de la DANA GK Drive System.

Motorul electric al autobuzului e-UpCity este un motor sincron cu magnet permanent dezvoltat de DANA Prestolite. Sistemul de frânare este definit de experții de la WABCO, sistemul de climatizare încorporează tehnologia VALEO, iar sistemul de direcție este marca BOSCH/ZF.

Design și confort e-UpCity

Modelul e-UpCity are o linie simplă însă modernă în același timp. Parbrizul arcuit asigură o vedere frontală excelentă, geamurile laterale panoramice definesc ideea de spațiu. În timp ce grila față complet neagră pune în evidență, elegant, sigla.

În zona spate, sigla este pusă în valoare printr-o alternanță de culori și nuanțe astfel că, indiferent din ce parte îl privești, designul ATP Bus este expresiv și perfect armonizat. În dezvoltarea esteticii exterioare a vehiculului, o contribuție majoră a avut-o o echipă de designeri români recunoscută la nivel european.

În materie de confort, se remarcă podeaua joasă, ce facilitează urcarea. Ca și trapa de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă și spațiul interior care răspunde nevoilor acestora. e-UpCity are o înălțime confortabilă, o rețea de bări de susținere din inox prevăzute cu protecții antialunecare și pentru confort termic. Ca și scaune comode, cu tapiserie ergonomică, și instalație de climatizare suplimentară pentru sezonul rece.

La nivel de conectivitate, e-UpCity vine cu WI-FI gratuit și cu prize USB cu 2 porturi încorporate, în dreptul fiecărui set de scaune. Dispune de un monitor, cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecții multimedia.

Confortul șoferului este asigurat prin zona de lucru delimitată, ergonomică. Astfel încât panoul de instrumente să fie ușor gestionat în timpul condusului. Pentru o și mai bună concentrare pe parcursul orelor de muncă, pentru șofer este prevăzut geamul individual pentru aerisire directă. Scaunul șoferului este pneumatic, ușor înălțat pentru o cât mai bună vizibilitate, prevăzut cu spătar înalt și comod.

Dotări de siguranță

În materie de siguranță, e-UpCity oferă sistemul anti-blocare ABS. Distanța de oprire poate fi redusă semnificativ prin sistemul de frânare electro-pneumatic (EBS), iar sistemul de control electronic al stabilității (ESC) este, de asemenea, în dotarea standard a autobuzului.

Sistemul de monitorizare pentru spațiul interior al autobuzului sporește nivelul de siguranță, la nivel subiectiv. Și o face atât pentru șofer cât și pentru călători. Datele sunt transmise pe monitorul din zona de lucru a șoferului astfel încât, în caz de pericol, acesta să poată reacționa. Pasagerii au la dispoziție butoanele pentru oprire la cerere, dispuse vizibil și au acces la sistemul de urgență pentru deschiderea ușilor.

Distribuția

Distribuţia ATP Bus UpCity se va realiza prin dealer-ul auto al Grupului, ATP Motors. Clienţii beneficiază astfel de servicii și produse integrate: servicii specializate de mentenanţă şi reparaţii auto în service-uri autorizate, acces la piese de schimb pentru autovehicule – originale dar și aftermarket, asistenţă în service caroserie cu decontare directă a asigurărilor, servicii specializate de consultanţă pentru achiziție și vânzare auto, posibilitatea de a recepționa oferte prin platforme de licitații, finanţare și asigurări auto.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

NoutatiRutierTransportatori

Primăria Galați cumpără 10 microbuze electrice Karsan e-Jest

Primăria Municipiului Galați anunță că a semnat contractul pentru achiziția a 10...

FeroviarNoutatiTransportatori

Abonamentele metropolitane la tren

Aprobarea OMTI 1039/2024 un pas înainte în optimizarea serviciilor feroviare de călători...

FeroviarNoutatiTransportatori

Reduceri de vară la Pass Interrail

Reduceri de 20% la Interrail Global Pass sau One County Pass, cumpărat...

AerianNoutatiTransportatori

TAROM: Contract de leasing pentru două aeronave Boeing 737 MAX 8

TAROM a semnat, în 3 iulie, contractul de leasing pentru achiziţionarea a...