Pentru călătoriile în interiorul UE, certificatele de vaccinare au o perioadă de acceptare de 270 de zile

Începând de marți, 1 februarie, se aplică norme noi care prevăd o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele digitale ale UE de vaccinare împotriva Covid-19 utilizate pentru călătoriile în interiorul Uniunii.

În conformitate cu noile norme, prevăzute în actul delegat al Comisiei din 21 decembrie 2021, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară. În cazul vaccinurilor cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica administrare.

În cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze. Sau, pentru persoanele vindecate de Covid-19, 270 de zile de la prima și unica administrare, în funcție de strategia națională de vaccinare. Statele membre ar trebui să nu prevadă o perioadă de acceptare diferită pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel.

Va exista o normă la nivelul UE privind durata de acceptare a certificatelor de vaccinare

Potrivit Flote Auto, ”Va exista o normă la nivelul UE cu privire la durata de acceptare a certificatelor de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea puterii de protecție a vaccinului și subliniază importanța administrării unui rapel. Cu sprijinul experților din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și al Agenției Europene pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare ale acestei norme”, a precizat Comisarul pentru justiție, Didier Reynders.

Aceste norme se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriilor în UE. Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital al UE privind Covid în context intern. Dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE.

Începând de marți,1 februarie, trebuie puse în aplicare și noi norme în ceea ce privește introducerea în certificate a administrării dozelor de rapel.

După cum s-a clarificat deja în decembrie, rapelurile se vor înregistra astfel:

  • 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii de vaccinare primară cu 2 doze;
  • 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doza unică, sau pentru o doză dintr-un vaccin cu 2 doze administrat unei persoane vindecate.

Certificatele care au fost eliberate în mod diferit înainte de această clarificare trebuie corectate și eliberate din nou, pentru a se asigura o distincție între dozele de rapel și situația vaccinării complete.

Adaugati comentariu