Home Transportatori Feroviar Trenurile de noapte reapar în Europa
FeroviarTransportatori

Trenurile de noapte reapar în Europa

31

Trenurile de noapte au dispărut treptat în ultimele două decenii, însă încep să reapară pe Bătrânul Continent.  Companiile feroviare din Austria, Germania, Elveția și Olanda par cele mai interesate.

Este foarte adevărat că fenomenul începuse să se înregistreze încă de la mijlocul lui 2019. Totul s-a schimbat însă din pricina pandemiei. Din cauza restricțiilor, trenurile de noapte au fost anulate luni bune. Indiferent dacă era vorba despre curse interne sau internaționale.

Acum însă, lucrurile se schimbă. Sigur, pandemia nu a dispărut. Ba chiar se vorbește despre valul 4. Însă, cu măsuri stricte de protecție, se trece la o nouă normalitate. Iar de acest fapt profită și segmentul transporturilor.

Cel mai lung parcurs european

Iar Olanda și Austria au lansat unul dintre trenurile de noapte cu cel mai lung parcurs european. Este vorba despre o cursă care leagă Viena de Amsterdam, via Germania. Trenul face 14 ore și biletele costă de la 30 de euro.

Trenul circulă sub brandul Nightjet al companiei OBB din Austria. El are șase vagoane de dormit și cușetă, dar și patru vagoane clasă, capacitatea totală fiind de 500 de pasageri. Există grupă de vagoane Innsbruck – Amsterdam, iar aceste vagoane sunt cuplate la Nuremberg cu cele care sunt aduse de la Viena și apoi trenul complet își continuă drumul către Amsterdam.

Trenul Wien Hbf – Amsterdam Centraal are 16 opriri intermediare, inclusiv Linz, Regensburg, aeroportul Frankfurt și gara Utrecht. Legătura feroviară ar fi trebuit lansată în decembrie, dar s-a amânat din cauza crizei Covid. Ultimul tren direct între cele două capitale a circulat în 2010.

Trenurile de noapte și către alte destinații

Olanda avea acum peste 30 de ani vagoane de noapte directe către destinații precum Minsk, Copenhaga și Milano. Dar trenurile de noapte au încetat să mai circule în 2016. Acum se vizează reluarea călătoriilor și către alte destinații.

Pe de altă parte, așa cum spuneam, și alte țări sunt interesate de acest segment. Și Franța a reintrodus după mulți ani un tren de noapte între Paris și Nisa.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AerianTransportatori

Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde...

AerianTransportatori

Românii vor avea zboruri directe către Canada

Românii care doresc să călătorească în America de Nord vor beneficia de...

Transportatori

Guvernul a aprobat proiectul pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera

Undă verde pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera, cea mai aglomerată linie...

AerianTransportatori

Marile companii aeriene din Europa cer carburanți verzi

Principalele companii aeriene europene au făcut un apel către Bruxelles să se...