Transport de probe medicale cu ajutorul dronelor

UPS a lansat un nou serviciu inovator de transport de probe medicale cu ajutorul dronelor fără pilot, printr-o colaborare cu Matternet, lider în tehnologii pentru drone autonome.
UPS transport de probe medicale cu drone

Programul se desfășoară în cadrul unui spital din Carolina de Nord (SUA), cu supervizarea Administrației Federale de Aviație (FAA) și Departamentului de Transporturi din Carolina de Nord (NCDOT).

Programul pus la punct de UPS și Matternet reprezintă un eveniment major pentru industria de aviație fără pilot din Statele Unite ale Americii. În prezent, majoritatea probelor și eșantioanelor medicale sunt transportate la nivelul rețelei de sănătate WakeMed cu mașini de curierat. Transportul cu ajutorul dronelor oferă o alternativă pentru livrările la cerere și în aceeași zi, avantajul de a evita întârzierile cauzate de traficul de pe drumurile publice, creșterea eficienței actului medical, reducerea costurilor și îmbunătățirea experienței pacientului, la care se adaugă beneficii potențiale importante precum salvarea de vieți.

Programul va utiliza modelul quadcopter M2 de la Matternet, care este alimentat de o baterie reîncărcabilă litiu-ion și care poate transporta încărcături medicale cu o greutate de până la aproximativ 2,2 kg, pe distanțe de până la 20 km.

Un medic va încărca la bordul dronei un container securizat cu o probă sau un eșantion medical – cum ar fi probe de sânge – la una din unitățile WakeMed din apropiere. Drona va avea un plan de zbor predeterminat, monitorizat de un pilot antrenat special (Remote Pilot-in-Command), către o platformă fixă de aterizare la spitalul principal WakeMed și laboratorul central de patologie. Acest program va avea caracter permanent, astfel încât UPS și Matternet vor folosi informațiile obținute pentru a analiza modul în care pot fi utilizate dronele pentru îmbunătățirea serviciilor de transport de probe medicale în alte spitale și unități medicale din SUA.

Îmbunătățirea rețelei UPS Global Smart Logistics, pentru a veni în sprijinul spitalelor și altor organizații din domeniul sănătății, rămâne un element cheie al strategiei de transformare a companiei. Domeniul sănătății și al științelor vieții este prioritar pentru UPS. UPS a colaborat cu GAVI și Zipline în 2016 pentru livrarea de sânge în localități izolate din Rwanda. De asemenea, Matternet a realizat deja peste 3.000 de zboruri pentru sisteme de sănătate din Elveția.

Adaugati comentariu