NOD CTPark Bucharest West 2
Home Logistică Studiu CTP: Clădirile noi, mai economice cu circa 40%
Logistică

Studiu CTP: Clădirile noi, mai economice cu circa 40%

36

CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, a realizat un studiu referitor la standardele de eficiență energetică ale clădirilor din parcurile pe care le deține la nivel internațional. Primele concluzii făcute publice arată că noile clădiri construite de CTP au cea mai mare eficiență energetică la nivelul pieței, generând scăderi ale consumului de energie de până la 40%.

Cercetarea a inclus unitățile de producție și depozitare construite de CTP în ultima perioadă, care au fost comparate atât cu alte clădiri noi de pe piață, cât și cu depozite finalizate de dezvoltator în 2010 și 2000.

“Clădirile CTP sunt construite la cele mai înalte standarde de calitate, pentru a ne asigura că întrunesc toate criteriile de eficiență energetică de care au nevoie clienții noștri ca să-și desfășoare activitatea în cele mai bune condiții. Suntem într-un proces continuu de evoluție, prin adoptarea celor mai noi și mai performante tehnologii. În acest mod reușim să prelungim durata de viață a clădirilor, să oferim cea mai mare eficiență energetică și să scădem costurile de întreținere”, a explicat Iuliana Bușcă, Commercial & Business Development Manager al CTP Romania.

Potrivit studiului, eficiența energetică a clădirilor nou-construite de CTP și destinate activităților de depozitare este de 36%, cu 0,27 euro/ m2 cheltuiți lunar cu energia. Alte depozite finalizate în 2018 de diferiți dezvoltatori au un grad de eficiență energetică de 31% (0,29 euro/ m2 / lună – cheltuieli cu energia), în timp ce depozitele construite de CTP în anul 2010 se încadrează la 24% (0,32 euro/ m2 / lună). Cercetarea a cuprins și depozite livrate de CTP în 2000, pentru care cheltuielile energetice se situau la 0,42 euro/ m2 / lună.

În cazul clădirilor destinate activităților de producție, scăderea consumului de energie ajunge la 40% (0,44 euro/ mp / lună cheltuiți pentru energie) pentru construcțiile noi ale CTP. Clădirile finalizate recent de alți dezvoltatori au o eficiență energetică de 33% (0,49 euro/ mp / lună cheltuiți pentru energie). Unitățile destinate producției care au fost construite de CTP în 2010 înregistrează un consum de energie cu 21% mai scăzut (0,58 euro/ mp / lună cheltuiți pentru energie). Unitățile destinate producției, construite de CTP în 2000, generează cheltuieli cu energia de 0,73 euro/ mp / lună.

“Rezultatele acestui studiu ne bucură, pentru că sunt dovada clară că eforturile noastre se concretizează, de la o generație de clădiri la alta, în reduceri semnificative ale costurilor operaționale pentru chiriașii CTP. Viziunea noastră presupune dezvoltarea continuă și accelerată, fără a face rabat de la calitatea clădirilor construite, precum și crearea și menținerea unei relații excelente cu clienții exitenți și potențiali. Această cercetare arată în mod concret evoluția calitativă a clădirilor și subliniază dedicarea CTP față de chiriașii săi”, a adăugat Iuliana Bușcă.

Cheltuielile medii de energie pentru unitățile de depozitare și producție au fost calculate astfel:
Pentru un depozit de 10.000 mp, unde se păstrează o temperatură de 15 grade Celsius, se înregistrează un câștig de 1 W/ mp , în condițiile în care se lucrează de luni până vineri, în două schimburi a câte 50 angajați/schimb. Necesitățile de iluminare în aceste condiții sunt în medie de 200 lux, iar costurile energetice se situează la 0,27 euro/ mp / lună.

Pentru o unitate de producție de 10.000 mp, unde se păstrează o temperatură de 18 grade Celsius, se înregistrează un câștig de 10 W/ mp , în condițiile în care se lucrează de luni până vineri, în trei schimburi a câte 200 angajați/schimb. Necesitățile de iluminare în aceste condiții sunt în medie de 300 lux, iar costurile energetice se situează la 0,43 euro/ mp / lună.

În ceea ce privește specificațiile tehnice ale clădirilor, acestea s-au îmbunătățit semnificativ. Potrivit studiului, cele mai noi clădiri construite de CTP se încadrează în parametri peste standardele pieței, după cum urmează:
Clădirile nou-construite de CTP au o grosime a acoperișului de 240 milimetri și un indice de transfer termic de 0,17 MW, în timp ce pentru alte clădiri nou-construite standardul este de 180 milimetri grosime a acoperișului, înregistrând pierderi termice de 0,23 MW/ mp. Aceste valori erau specifice și clădirilor pe care CTP le-a construit în 2010.
Clădirile de ultimă generație ale CTP au încorporată tehnologia de iluminare LED, atât în depozite, cât și în birouri.

De asemenea, toate clădirile noi din CTPark Bucharest West sunt înscrise pentru obținerea certificării BREEAM. Certificarea BREEAM pentru activele logistice este o noutate în România și reprezintă încă o dovadă a angajamentului CTP de a asigura cel mai bun mediu de lucru pentru clienții săi, alături de cel de a scădea costurile pe termen lung la consumul de utilități și de creștere a eficienței energetice a depozitelor și unităților de producție.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Logistică

Maersk extinde serviciul ME2 între India și Europa de Nord

Maersk anunță îmbunătățiri semnificative pentru serviciul său maritim ME2, care va include...

Logistică

Genius se extinde în 300 de localități

Într-un moment în care tot mai mulți clienți cumpără din online din...

Logistică

AQUILA își reînnoiește flota și echipamentele din depozit

În linie cu obiectivele de sustenabilitate, AQUILA și-a bugetat investiții de 16,9...

Logistică

Sameday extinde rețeaua out of home

Sameday, prima companie de curierat din România care s-a extins în afara...