SpaceX a lansat un nou lot de 52 de sateliți

Compania SpaceX a lansat din Florida (SUA) racheta reciclabilă Falcon 9. Aceasta avea la bord un nou lot de 52 de sateliţi pentru reţeaua sa de internet Starlink. 

Pe lângă sateliţii meniţi să furnizeze internet de bandă largă, racheta a avut la bord şi un satelit radar. Acesta poartă numele de Capella Synthetic Aperture (SAR). Ca şi un nanosatelit, Tyvak-0130, a precizat SpaceX pe contul său de Twitter. Potrivit Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (NOAA), Tyvak-0130 este un „nanosatelit de observaţie astronomică a spectrului optic”.

Lansarea a avut loc de la complexul 39 A al Staţiei spaţiale Kennedy, din Cape Canaveral (estul Floridei). Iar după 8 minute şi 30 de prima treaptă a rachetei a revenit cu succes. Aceasta a ajuns pe una dintre cele două barje din Oceanul Atlantic care poartă numele „Of Course I Still Love You”.

A fost cea de-a treia misiune Falcon 9 din ultimele două săptămâni. Ca şi a 15-a misiune Falcon 9 pe anul 2021.

SpaceX, 116 lansări pentru Falcon 9

Din 2010 au avut loc cel puţin 116 lansări cu această rachetă considerată „calul de bătaie” al companiei lui Elon Musk. Acesta este proprietar şi al companiei Tesla, producător de automobile electrice. SpaceX este şi partener al NASA în programul de trimitere de astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională la bordul unor navete spaţiale lansate de pe teritoriul american.

Obiectivul companiei lui Musk este de a plasa 1.584 de sateliţi din programul Starlink pe orbita terestră, la aproximativ 549 de kilometri distanţă de Terra, o distanţă mai mică decât cea obişnuită pentru dispozitivele comerciale.

Constelaţia Starlink are drept scop furnizarea de internet de mare viteză pe Terra, sateliţii fiind plasaţi la o altitudine relativ joasă pentru a oferi un timp de răspuns rapid.

Adaugati comentariu