Ryanair, profit în creștere. Bilete mai scumpe, în medie, cu 42%

Ryanair a încheiat primul trimestru din acest an financiar cu un profit de aproape patru ori mai mare decât cel din primul trimestru al anului trecut.

Ryanair a realizat un profit net după taxe de 663 de milioane de euro în primul trimestru care s-a încheiat la finele lunii iunie. Suma este în creștere considerabilă față de 170 de milioane de euro în același trimestru al anului trecut. Atunci călătoriile au avut de suferit de pe urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

O perioadă de Paști în care au călătorit mai mulți pasageri cu Ryanair, dar și încoronarea Regelui Charles au dus la creșterea numărului de pasageri, cu 11%, la 50,4 milioane de pasageri. Gradul de încărcare al aeronavelor a crescut de la 92% la 95%, iar veniturile au fost cu 40% mai mari, la 3,65 miliarde de euro.

Ryanair operează cel mare program de vară de până acum, cu peste 3.200 de zboruri și până la 600.000 de pasageri transportați zilnic.

Costul mediu al unui bilet de avion a crescut cu 40%, la 49 de euro, și asta pentru că perioada de Paști nu a fost afectată de războiul de Ucraina la fel ca anul trecut, dar și pentru că mai mulți europeni au vrut sa participe la încoronarea regelui Charles al III-lea.

Veniturile suplimentare, altele decât cele din vânzarea de bilete, au crescut cu 15%, la 1,8 miliarde de euro. În total, veniturile au crescut cu 40%. În creștere au fost si costurile operaționale, de 2,94 miliarde de euro, pe fondul creșterii prețului la combustibili, a salariilor angajaților, dar și a tarifelor mai mari percepute de controlorii de trafic aerian.

Reducere a estimărilor

Compania și-a redus însă estimările privind numărul de pasageri transportați. Aceasta pe fondul întârzierilor în livrarea aeronavelor Boeing. „Inițial, ne așteptam la 51 de avioane livrate pe/înainte de 30 aprilie, dar ultima dintre aceste livrări a fost amânată în iulie. Sperăm că livrările noastre din iarna 2023/primăvara 2024 vor fi mai puțin afectate, dar deja există indicii de la Boeing că unele livrări ar putea fi amânate din aprilie 2024 până în iunie 2024”, se arată în comunicatul Ryanair.

Mai puține avioane înseamnă mai puțini pasageri. Compania și-a ajustat previziunile se așteaptă la un total de 183,5 milioane de pasageri transportați în acest an financiar care se va încheia la finele lui martie 2024, față de estimările inițiale de 185 de milioane de pasageri.

 

Adaugati comentariu