Home Transportatori Feroviar Primul tren nou cumpărat în România în ultimii circa 20 de ani ar putea fi livrat ARF în noiembrie
Feroviar

Primul tren nou cumpărat în România în ultimii circa 20 de ani ar putea fi livrat ARF în noiembrie

14

Primul tren din cele 37 din comanda către Alstom urmează să fie livrat în noiembrie 2023, conform unui act adițional încheiat cu producătorul.

Informația a fost confirmată, pentru colegii de la Economica.net, de reprezentanții Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF). Aceasta ar fi prima ramă nouă, cumpărată în România în ultimii circa 20 de ani, după trenurile Siemens Desiro (Săgeata Albastră).

„Prima ramă livrată către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) este programată pentru luna noiembrie, anul curent, pentru a putea fi recepționată în vederea circulației cu călători în decembrie 2023”, a declarat Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF). Acesta a subliniat că livrarea primei rame va avea loc în noiembrie, conform actului adițional nr. 1 din septembrie 2022.

Întrebat dacă prima ramă va mai ajunge luna aceasta în România, la Centrul de Testări de la Făurei, așa cum anunța ARF în februarie 2023, Roșeanu a precizat că testele de la Făurei fac „obiectul unui contract de prestări servicii între Asocierea Alstom și Organismul Notificat Feroviar Român – ONFR, ca parte a procesului de autorizare”.

Care este graficul de livrare după primul tren

Legat de graficul de livrare a următoarelor trenuri, Roșeanu a menționat că Alstom a transmis către ARF o serie de solicitări de modificare a graficului de livrare a ramelor 2 – 37, pe fondul unor probleme apărute pe lanțul de aprovizionare.

„Echipa de proiect ARF nu a aprobat încă aceste modificări, urmând a lua o decizie în funcție de toate documentele legale depuse în acest sens. În același timp, o modificare a graficului de livrare se va putea realiza respectând toate prevederile contractuale legate de metode de plată și de eventuale penalizări, precum și de respectarea serviciilor contractate în cadrul licitației”, a mai spus Ștefan Roșeanu.

Conform graficului de livrare prevăzut în actul adițional din toamna anului trecut, trenurile 2 – 12 urmau să fie predate ARF în primele patru luni ale anului 2024.

Caracteristicile trenurilor Alstom

Viteza maximă de rulare a ramelor electrice este 160 km/h, acestea fiind compuse din şase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere şi patru vagoane intermediare) şi asigură 351 locuri pe scaune.

Unităţile dispun de un sistem de semnalizare şi siguranţă ERTMS nivel 1 şi 2, sistem naţional PZB90 şi sunt prevăzute cu sisteme de climatizare, conexiune wi-fi, spaţii pentru bar/bistro şi pentru călători cu dizabilităţi, precum şi o zonă destinată distribuirii automate de bilete şi aparate de compostat, precizează ARF.

Ramele electrice RE-IR vor conecta capitala cu principalele centre urbane ale ţării, dar vor facilita şi conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: Bucureşti Nord – Constanţa, Bucureşti Nord – Braşov – Arad – Timişoara, Bucureşti Nord – Braşov – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov – Deda – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov, Bucureşti Nord – Iaşi, Bucureşti Nord – Suceava, Bucureşti Nord – Galaţi, Bucureşti-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroşani – Simeria, Bucureşti-Nord-Craiova-Timişoara-Arad, Cluj-Timişoara, Cluj-Suceava-Iaşi.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de 2,42 miliarde de lei, fără TVA.

Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

FeroviarTransportatori

Titluri de călătorie și prin SMS, la trenurile spre Aeroportul Otopeni

Titlurile de călătorie se pot achiziționa și prin SMS la numărul 7458...

FeroviarTransportatori

Germania: Greva mecanicilor de locomotive va fi reluată

Greva mecanicilor de locomotivă din Germania se va relua începând de joi...

FeroviarTransportatori

Cele mai rapide trenuri InterCity din România

Trenurile InterCity, reintroduse de CFR Călători, ajung mai repede la destinație pe...

FeroviarTransportatori

Cale ferată România – Serbia

CFR SA informează că joi, 22 februarie, Consiliul Tehnico – Economic a...