Piața tranzacțiilor cu terenuri a fost de 450 de milioane de euro în 2022

Piața tranzacțiilor cu terenuri din România s-a redus la jumătate în 2022, potrivit Colliers. Astfel, volumul înregistrat anul trecut a fost de 450 de milioane de euro, în scădere de la 800 de milioane de euro înregistrat în 2021.

Bucureștiul și împrejurimile Capitalei au atras două treimi din volumul total, în timp ce sectorul rezidențial a generat spre trei sferturi din tranzacțiile la nivelul Capitalei.

„Poate părea paradoxal, dar în pofida scăderii mari a volumului, 2022 a fost unul din cei mai buni ani din istoria pieței de terenuri din România. Pe de-o parte, volumul din 2021 a fost cel mai bun rezultat din ultimii 15 ani. Venind după un 2020 oarecum ciudat, în timp ce rezultatul anului trecut este comparabil cu anii buni din perioada pre-pandemie. Mai mult, cand ne raportăm la toată activitatea și numărul de ante-contracte semnate, 2022 este la nivelul lui 2021, chiar dacă nu s-au finalizat la fel de multe tranzacții, în principal din cauza blocajelor din zona urbanistică”, explică Sînziana Oprea, Director Land Agency, Colliers România.

De ce s-a redus piața tranzacțiilor cu terenuri

Volumul tranzacționat s-a redus și pentru că dezvoltatorii au început să-și pună întrebări mai serioase cu privire la strategia lor imediată. Totul în contextul unor discuții tot mai dese despre o recesiune globală și creșterea costului de risc odată cu majorarea randamentelor titlurilor de stat.

Dezvoltatorii de proiecte rezidențiale au observat o temperare a activității. Dobânzile mai mari, inflația și incertitudinile au dus la scăderea apetitului cumpărătorilor pentru apartamente noi. Chiar și așa, până să existe aceste temeri, dezvoltatorii au realizat o serie de tranzacții mari, de referință în piață, subliniază reprezentantii Colliers.

Restul tranzacțiilor din București au fost reprezentate în proporții relativ egale de sectoarele de retail și de birouri. În țară, însă, situația este complet diferită. Ponderea covârșitoare a activității a venit din partea sectorului de retail.

Cei mai activi au fost operatorii din zona FMCG (inclusiv discounterii), precum și cei de bricolaj și mobilă. Au fost vizate atât orașe mari, cât și medii și mici. Cele din urmă mai ales de dezvoltatorii de galerii comerciale/retail park-uri.

O tendință interesantă, în opinia directorului Colliers, este aceea că piața de terenuri devine mai activă în afara Bucureștiului decât în Capitală în ceea ce privește demararea de tranzacții noi. Această evoluție are de-a face cu faptul că investitorii sunt mai reticenți să se angajeze la pre-contracte în București, unde există o mare incertitudine în privința obținerii documentațiilor urbanistice.

 

Adaugati comentariu