O echipă de români a lansat robotul-fermier care înlocuiește forța de muncă din livezi, în urma unei investiții de 360.000 de euro, bani europeni.
Producătorul de cătină ecologică Pereco din Prahova alături de expertul în robotică Călin Dragoș, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Băneasa și societatea Integro Management Consult SRL au investit aproximativ 360.000 de euro, bani europeni nerambursabili acordați prin AFIR, într-un robot-fermier care taie iarba, sapă printre rânduri, stropește pomii, recoltează mecanizat și monitorizează starea plantațiilor din punct de vedere fitosanitar.
Robo-Fermier, robotul fermier autonom
În plus, „Robo-Fermier”, așa cum a fost denumit, este autonom și capabil să navigheze pe rânduri într-un perimetru selectat. Robotul detectează obstacolele, le evită dacă este cazul, și poate fi programat, monitorizat și controlat de către un operator printr-o aplicație ce funcționează pe dispozitive mobile precum smartphone sau tabletă. Această aplicație poate fi instalată sau utilizată din Cloud și permite accesarea prin internet. Astfel, poate înlocui atât forța de muncă cât și tractoarele.
”Robo-fermier este o platformă robotică, autonomă și modulară, care permite inclusiv înlocuirea tractoarelor, cu combustie de energie fosilă, reducându-se astfel nivelul de poluare din agricultură. Tehnologia robotică vine în sprijinul fermierilor prin acoperirea deficitului de forță de muncă din agricultură”, se menționează într-un comunicat AFIR.
Proiect realizat în județul Prahova
Proiectul a fost realizat în localitatea Bătești din județul Prahova și a mai inclus un studiu privind principalele caracteristici ale plantațiilor pomicole înființate pe sisteme moderne de cultură, utilizat ca sursă de informație științifică, pe baza căreia a fost testat robotul și au fost realizate programe de operare, ținând cont de specie, densitate, profil plantație etc.
De asemenea, a fost creată o bază de date cu informații și fotografii cu principalele boli și dăunători din plantațiile pomicole ecologice, necesară softului bazat pe IA (Inteligență Artificială), pentru recunoașterea bolilor și dăunătorilor prezenți în plantație și utilizată de platforma robotică. Cu ajutorul acestei baze de date, robotul va învăța în permanență putând să recunoască existența în diferite stadii de dezvoltare a factorilor patogeni.
Nu în ultimul rând, echipa a realizat un studiu de impact al utilizării sistemelor electronice, respectiv a platformei ROBO – FERMIER, în eficiența economică a fermelor pomicole ecologice și în cadrul cheltuielilor de producție.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO) pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse, practici, procese și tehnologii în sectoarele agricol, pomicol, alimentar și forestier în cadrul submăsurilor 16.1 și 16.1a. Alocarea financiară totală pentru acest tip de investiții a fost de peste 9,4 milioane de euro, fonduri pe care AFIR le-a utilizat prin cele 26 de proiecte contractate. Valoarea plăților efectuate către beneficiari este 7,7 milioane de euro, până la acest moment.
Comentați?