Home Transportatori Aerian Mriya, cel mai mare avion de transport din lume, fabricat în Ucraina, distrus de tirurile rusești
Aerian

Mriya, cel mai mare avion de transport din lume, fabricat în Ucraina, distrus de tirurile rusești

54

Cel mai mare avion de transport din lume Antonov-225 Mriya a ars în urma unui atac rusesc asupra aeroportului Hostomel de lânga Kiev. Informația a fost făcută publică de Ukroboronprom, compania de stat din industria armamentului din Ucraina.

”Ocupanţii ruşi au distrus nava amiral a aviaţiei ucrainene – legendarul An-225 Mriya. S-a întâmplat pe aerodromul Antonov din Hostomel, lângă Kiev’, a indicat Ukroboronprom pe pagina sa de Facebook. Ca și pe contul de Twitter UkraineUpdates. Informația a fost preluată de Reuters.

Aceeași sursă precizează că este posibil ca aeronava să fie recondiționată. Deocamdată nu se pot oferi date complete privind daunele, aeroportul fiind sub controlul forțelor ruse. Se estimează însă costuri de 3 miliarde de dolari. Și o perioadă de minimum cinci ani pentru finalizarea lucrărilor.

Antonov-225 Mriya, principalele repere

Aeronava Antonov-225 Mriya are o lungime de 84 de metri, o înălțime de 18,2 metri și o anvergura a aripilor de 88,4 metri. Greutatea avionului gol este de 175 de tone, iar cea maximă ajunge la 600 de tone.

Aeronava, înmatriculată UR-82060, este unicată în lume. Este operată de un echipaj de șase oameni și beneficiază de șase motoare (fiecare cu o tracțiune de 229 kN). Atinge o viteză de croazieră de 800 de km/oră. Și poate zbura pe o distanță de 15.400 de km.

A fost conceput pentru a transporta naveta spațială rusă Buran, care a decolat pentru prima dată în 1989. Iar primul său zbor a avut loc la 21 decembrie 1988. Ulterior a fost folosită pentru zboruri comerciale cu gabarit depășit.

Costurile de operare sunt extrem de mari. Motiv pentru care Antonov-225 Mriya nu zbura regulat. În decursul ultimilor ani a efectuat doar câteva zeci de zboruri.

AN-225 Mriya a fost implicat activ în livrarea de mărfuri umanitare și medicale în ultimii doi ani. Și a transportat peste 1.300 de tone de mărfuri pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AerianTransportatori

Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde...

Aerian

Aeronava „Nadia Comăneci”, pentru sportivii români la J.O. de la Paris

TAROM va transporta sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris (26...

AerianTransportatori

Românii vor avea zboruri directe către Canada

Românii care doresc să călătorească în America de Nord vor beneficia de...

AerianTransportatori

Marile companii aeriene din Europa cer carburanți verzi

Principalele companii aeriene europene au făcut un apel către Bruxelles să se...