Modificări de taxe de drum aplicate în 2018

Începând din acest an vor interveni la nivel european mai multe modificări privind valoarea taxelor de drum aplicate, în țări precum Austria, Germania, Italia, Slovenia, Belgia, Slovacia, Spania, Danemarca și Estonia.
taxe de drum restrictii

Mai jos puteți vedea lista țărilor în care au fost aplicate modificări cu privire la taxele de drum, editată de compania TSG euroShell.

Austria: Taxa de drum, majorată cu 1%

Începând de la 1 ianuarie 2018, taxa de drum din Austria a fost majorată cu aproximativ 1%, pentru toate tipurile de vehicule. Pe secțiunile speciale de taxare (A 9 Gleinalm- Bosrucktunnel, A 10 Tauern, A 11 Karawankentunnel, S 16 Arlberg tunel rutier, autostrada A13 Brenner) se aplică în continuare rate crescute. Pentru A 12 pe ruta Lower Inn Valley (frontiera de stat de la Kufstein la Innsbruck intersecție / Amras), se aplică, de asemenea, tarif majorat (+ 25% la baza de tarifare pe kilometru).

Vehiculele cu o greutate de până la 3,5 tone sunt obligate sa achite vigneta, care poate fi achiziționată pentru 10 zile, 2 luni sau 12 luni. Începând din decembrie 2017, vignetele pentru Austria pot fi achiziționate atât în varianta tiparită, cât și în varianta digitală.

Germania: se extinde rețeaua de drumuri taxabile

Începând de la 1 iulie 2018, aplicarea taxei de drum din Germania se va extinde pe toate drumurile federale, ceea ce va duce la creșterea costurilor de tranzit în Germania. Astfel, sistemul federal de taxare se va majora cu 40.000 km, ajungând la 55.000 km (în prezent 15.000 km). De asemenea, este așteptată și o modificare a valorilor taxelor de drum aplicate pe km, însă Toll Collect nu a confirmat încă data de la care aceste majorări vor fi aplicate.

În vederea pregătirii pentru extinderea rețelei, Toll Collect a actualizat sistemul de achiziție a tichetelor pentru plata taxelor de drum, oferind posibilitatea plății online atât pentru clienții înregistrați, cât și pentru clienții neînregistrați. În plus, Toll Collect va moderniza și terminalele de plată. Aproximativ 1100 de terminale noi vor fi instalate până la jumătatea anului 2018, iar cele vechi vor fi desființate.

Italia: taxa de drum a crescut cu 1,5%

Și în Italia, taxele de drum au crescut în medie cu 1,5 %. Astfel, taxele pentru autostrăzile de la câmpie au crescut cu valori între 1,16 și 1,32%, iar cele de la munte cu valori între 1,21 și 1,35%. De asemenea, taxa pentru traversarea tunelurilor FREJUS și MONT BLANC a fost majorată de la 1 ianuarie 2018 cu 2%.

Slovenia: se introduce sistemul electronic de plată DarsGo

De la 1 aprilie 2018, toate vehiculele cu greutatea maximă admisă de peste 3,5 tone vor achita taxele rutiere în noul sistem electronic DarsGo. Taxa de drum se va achita pe întreaga rețea de autostrăzi din Slovenia și va fi calculată în funcție de numărul de kilometri parcurși, numărul de axe și de clasa de emisie (EURO).

Sistemul de taxare din Slovenia va acoperi 615 kilometri și taxa va fi colectată prin intermediul a 125 de porți de taxare nou instalate. Costul noului aparat DarsGo va fi de 10 euro. Aparatul este personalizat pe vehicul si nu este transmisibil. Noile tarife aplicate în Slovenia vor fi disponibile pe web-site-ul furnizorului cu cel puțin 30 de zile înainte de data lansării dispozitivului.

Belgia: modificări de la 1 ianuarie

Și în Belgia au apărut modificări la 1 ianuarie 2018. De exemplu, în regiunea Valonia s-au majorat tarifele pentru mașinile de peste 3,5 tone cu 0,003 euro/km. Regiunile Flandra și Brussel au introdus un tarif diferențiat pentru vehiculele Euro V și Euro VI, primele crescând cu 0,01 euro/km.

Tot de la 1 ianuarie 2018, Belgia a implementat un sistem de penalizare variabil, prin care se vor aplica amenzi în funcție de gravitatea infracțiunii. Există 4 categorii de pedepse (A, B, C și D), cu valori de 1.000, 800, 500 respectiv 100 de euro.

Tot de la 1 ianuarie, rețeaua de drumuri taxabile din regiunea Flandra crește cu 157 km (ruta: N14 Lier-Zoersel, N35 Deinze-Tielt respectiv Pittem-Avekapelle, N42 intersecția cu N8 (Valonia), N43 intersecția R8 Kortrijok până la R4 Ghent, N73 Heppen până la N762), iar în regiunea Valonia se adaugă 4 km (N5 până la intersecția cu Ry de Rome).

Vehiculele cu masa maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone din categoria N1BC sunt supuse plății taxei de drum din Belgia folosind un dispozitiv OBU. Practic, acestea vor trebui să achiziționeze un aparat Satellic înainte să intre în Belgia, indiferent dacă este vorba de drum național sau autostradă. Nerespectarea reglementării începând cu 1 ianuarie 2018 va presupune o amendă de maxim 1000 euro.

Slovacia: taxa de drum a fost majorată cu 2,2%

De la 1 ianuarie 2018 au fost majorate tarifele pentru taxele de drum din Slovacia, pentru toate categoriile de vehicule. Acestea sunt în medie de 2,2%, dar există și o creștere de 5% pentru autocare între 3,5 și 12 tone.

Spania: o nouă taxă de drum

Consiliul provincial din Guipunzcoa a adoptat o decizie de implementare a sistemului electronic de colectare a taxei de drum prin care toate vehiculele de marfă de peste 3,5 tone care tranzitează N-I (Autovía Madrid-Irún) și A-15 (Autovía de Navarra a Guipúzcoa) sunt obligate să achite o nouă taxă de drum. Aceasta va putea fi achitată prin intermediul aparatului ITR+ furnizat de către Axxes sau folosind dispozitivul VIA-T, fără a fi necesară o setare suplimentară. Aceasta lege nu se aplică și pentru vehiculele de transport persoane.

În cazul în care nu detineți un dispozitiv automat, plata se poate efectua prin înregistrare online pe site-ul www.bidegi.eus, plata online se poate face folosind un card bancar.

Dacă vehiculul tranzitează zonele respective fără a efectua plata, există posibilitatea efectuării unei plăți retroactive în maxim 24 ore din momentul trecerii. După această perioadă se va aplica o suprataxă de 20%. Dacă după două luni nu a fost efectuată plata, se va emite o amendă de la 150 euro până 1999 euro.

Danemarca: se modifică tarifele la podurile Stroebaelt și Oresund

De la 1 ianuarie 2018, tariful de traversare a podului Stroebaelt este cu 15% mai mic, iar tariful pentru podul Oresund este mai mare cu 2,13%. Plata pentru traversarea acestor poduri poate fi efectuată prin intermediul aparatelor BROBIZZ, aparate ce pot fi comandate fără costuri suplimentare. Prin plata taxelor de drum din Norvegia și a unor poduri din Suedia, Danemarca și Norvegia cu dispozitiv Brobizz, puteți beneficia de reduceri de până la 55%.

Estonia: taxă de drum sub formă de vigneta

Începând cu 1 ianuarie 2018, vehiculele cu greutatea mai mare de 3,5 tone sunt obligate să achite taxă de drum în Estonia. Rata de taxare se calculează în funcție de masa maximă autorizată a ansamblului, numărul de axe și clasa de emisie. Vigneta poate fi achiziționată online (https://teetasu.ee/payment) plătind cu card bancar sau la punctele de plată din graniță și de pe teritoriul Estoniei (plata cu card sau numerar).

Adaugati comentariu