Marea Britanie va oferi câteva mii de vize șoferilor de camioane din UE. Decizia a fost anunțată de premierul Boris Johnson, care și-a schimbat radical opinia pe această temă.
Evident, o modificare de optică determinată de situația din Insulă. Lipsa șoferilor a dus la probleme în activitățile de livrări. Care au făcut ca supermarket-urile să se confrunte cu lipsa produselor. Iar stațiile de alimentare au rămas fără combustibili, generându-se cozi imense.
Decizia, anunțată sâmbătă târziu, reflectă criza din Marea Britanie. Populația a luat cu asalt centrele comerciale și benzinăriile. Iar această panică a determinat epuizarea rapidă a stocurilor. Care, evident, din pricina problemelor logistice, nu au fost refăcute.
Atât de mare este îngrijorarea guvernanților, încât s-a speculat că se va apela la militari pentru a completa necesarul de șoferi. Pentru moment o astfel de decizie nu a fost luată. Însă, pe de altă parte, personalului Ministerului Apărării li s-a solicititat să aplice pentru obținerea de permise de conducere pentru camioane.
Criza șoferilor de camion din Marea Britanie determinată de Brexit
Acesta criză a șoferilor de camioane a apărut în debutul acestui an. Pandemia de coronavirus deja dusese la reducerea numărului de șoferi. Iar din ianuarie, după ce Marea Britanie a finalizat etapa finală a Brexitului, angajatorii nu au putut recruta liber lucrători europeni. Implicit șoferii necesari pentru activitățile de transporturi.
Departamentul britanic pentru transporturi a anunțat că 5.000 de șoferi de camioane vor primi drept de muncă pe o perioadă de trei luni. Aceștia ar urma să lucreze pe cisternele de combustibili și camioanele societăților care transportă alimente. Prin această decizie se încearcă rezolvarea crizei măcar până la momentul Crăciunului.
Nu este însă exclus ca ulterior, în funcție de necesități, vizele să fie prelungite. Pe de altă parte, British Department for Transport a anunțat că a trimis scrisori către posesorii de permise pentru camioane care nu lucrează în prezent. Au fost contactate circa 5.500 de persoane. Acestora li s-a oferit un contract avantajos, tot pe trei luni, tocmai pentru a reduce presiunile asupra industriei alimentare.
Comentați?