MAN eTGE
Home Noutati MAN lansează versiunea electrică eTGE
NoutatiTehnologie

MAN lansează versiunea electrică eTGE

7

MAN vinde acum și un vehicul comercial ușor complet electric, un nou pas către zonele metropolitane fără emisii. Modelul MAN eTGE, versiunea cu motor electric a noului TGE, va îndeplini viitoarele nevoi pentru distribuție și transport de mărfuri în orașe.

Modelul electric MAN eTGE va avea o autonomie de până la 160 km și o sarcină utilă cuprinsă între 950 și 1.700 kg, în funcție de versiune (3,5 sau 4,25 tone).

Aproximativ 70% dintre vehiculele comerciale ușoare folosite în orașe călătoresc mai puțin de 100 km pe zi, iar viteza medie înregistrată este mică. Astfel, autonomia teoretică de 160 km acoperă aproximativ trei sferturi din nevoia de transport din centrele urbane. Mai devreme sau mai târziu, la fel ca în cazul telefoanelor, va deveni complet normal să lași la încărcat un vehicul electric pentru a doua zi, de obicei peste noapte.

Timpii de încărcare pot varia. O stație de încărcare de 40 kW poate încărca 80% din baterii în 45 de minute. De asemenea, MAN eTGE poate fi realimentat complet în mai puțin de cinci ore și jumătate de la un dispozitiv special de curent alternativ, iar încărcarea de la o simplă priză de 220 V durează aproximativ 9 ore.

Cu o întreținere potrivită, bateria reîncărcabilă de 36 kWh își pierde doar aproximativ 15% din capacitate după 10 ani și aproximativ 2.000 de cicluri de încărcare. În plus, modulele de șase sau 12 celule pot fi înlocuite individual. Modulele sunt poziționate sub podea, care este la fel de înaltă ca la versiunea diesel cu tracțiune spate.

Dar eTGE se bazează pe versiunea TGE cu tracțiunea față, care în locul motorului diesel are o unitate electrică sincronă excitată permanent cu o putere maximă disponibilă de 100 kW. Aceasta livrează instant un cuplu de 290 Nm, care asigură o manevrabilitate foarte bună. Vehiculul are o viteză maximă limitată la 90 km/h.

Pe lângă capacitatea de încărcare, și sistemele de asistență rămân neafectate de tehnologia electrică. MAN eTGE vine în standard cu echipamente precum sistem de navigație, parbriz încălzit sau asistență la frânarea de urgență (EBA).

În prima fază, eTGE poate fi comandat cu ampatament standard și plafon înalt. Linia de producție este destinată în primul rând clienților de flote ce necesită soluții personalizate. MAN eTGE costă aproximativ 70.000 de euro, iar primele contracte au fost semnate deja cu clienți din Germania, Austria, Belgia, Franța, Norvegia și Olanda.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

CNAIR a semnat astăzi contractul de atribuire a lucrărilor de reabilitare a podului de peste canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari

Asocierea Geiger Transilvania S.R.L. – Pod-Proiect S.R.L. a fost miercuri desemnată câştigătoarea...

Noutati

Autostrada Sibiu – Pitești: Imagini noi cu primul tunel veritabil de autostradă din România

Pe Autostrada Sibiu – Pitești se lucrează din plin. Iar pasionații de...

Noutati

DAF Trucks Vlaanderen este ”Fabrica Viitorului”

Fabrica DAF Trucks Vlaanderen a fost distinsă cu prestigiosul titlu de „Fabrica...