Home Transportatori Aerian Low-costul bate companiile de linie
AerianTransportatori

Low-costul bate companiile de linie

48

Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă mai mulți pasageri decât companiile de linie.

Într-o perioadă de redresare după pandemia de COVID-19, operatorii low-cost sunt mult mai receptivi atunci când vine vorba de schimbările din piață, pot distribui capacitate suplimentară acolo unde este cerere, stimulată prin prețuri mici. Iar asta s-a văzut și în cifre.

Cele mai mari 12 companii low-cost din Europa au transportat anul trecut cu 112 milioane de pasageri mai mulți decât companiile de linie, arată o analiză realizată de CAPA Centre for Aviation. În total, cele 12 companii au transportat 512 milioane de pasageri. Spre comparație, în 2019, anul dinaintea pandemiei, diferența era de 26 de milioane în favoarea operatorilor low-cost. În timp ce companiile low-cost au transportat cu 8% mai mulți pasageri în 2023 decât în 2019, companiile de linie sunt încă pe minus la acest capitol: -11%.

Cine a transportat cei mai mulți pasageri

Cea mai companie aeriană din Europa este Ryanair, care a transportat de două ori mai mulți călători decât urătoarea companie low-cost, easyjet, iar ambele au transportat mai mulți decât Turkish Airlines, compania de linie care a transportat cei mai mulți călători.

Cea mai mare creștere a numărului de pasageri față de 2019, de 152%, a înregistrat-o Wizz Air. Doar trei din cele mai mari companii low-cost au transportat mai puțini pasageri: easyJet, Eurowings și Norwegian.

La polul opus, Turkish Airlines este compania de linie care a transportat cei mai mulți călători anul trecut: 83,4 milioane. Următoarele locuri sunt ocupate de Lufthansa, British Airways, Air France și KML. Compania națională TAROM nu se regăsește în acest top.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

FeroviarNoutatiTransportatori

Naveta cu trenul în București și alte 20 de orașe mari din România

Naveta cu trenul va fi încurajată spre orașe precum București, Cluj Napoca,...

FeroviarNoutatiTransportatori

Mai puțini călători pe calea ferată

Numărul pasagerilor care au călătorit cu trenul, în primul trimestru din 2024,...

AutobuzeNoutatiRutierTransportatori

Primăria Galați cumpără 10 microbuze electrice Karsan e-Jest

Primăria Municipiului Galați anunță că a semnat contractul pentru achiziția a 10...

FeroviarNoutatiTransportatori

Abonamentele metropolitane la tren

Aprobarea OMTI 1039/2024 un pas înainte în optimizarea serviciilor feroviare de călători...