Home Noutati Guvernul României prelungește gratuitatea la transport pentru ucraineni
Noutati

Guvernul României prelungește gratuitatea la transport pentru ucraineni

38

Guvernul României anunță că intenționează să prelungească și-n 2023 facilitățile legate de transport pentru cetățenii ucraineni.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune ca, pe parcursul anului 2023, cetățenii care provin din Ucraina să beneficieze de transport gratuit cu mijloace feroviare și rutiere.

Măsura este valabilă pe o perioadă de cinci zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul României. Ea se referă la deplasări efectuate din zona granițelor cu Ucraina și Republica Moldova către localități de pe teritoriul țării sau către ieșirea din țară, spre alte state în afara celor menționate anterior.

„În contextul situațiilor prezentate privind conflictul militar între Federația Rusă și Ucraina, ținând cont de cadrul legal actual aplicabil, s-a considerat necesară elaborarea unei Hotărâri de Guvern privind acordarea de gratuități și facilități cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, în vederea reglementării situațiilor actuale”, precizează site-ul MTI.

Cetățenii ucraineni vor beneficia de:

  • gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la toate rangurile de tren, clasa a II-a, loc pe scaun
  • gratuitate la efectuarea unei călătorii cu mijloace de transportul rutiere pe teritoriul ţării şi a unei călătorii internaționale în baza hotărârii comitetului județean pentru situații de urgență sau a Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, după caz. Aceasta va cuprinde numărul de persoane care necesită transport, localitatea de îmbarcare și destinația.

Verificarea datei de intrare în România se realizează pe baza ștampilei de intrare în România din pașaportul cetățeanului terț. O altă variantă o reprezintă foaia volantă separată, aplicată potrivit prevederilor articolului 11 din Regulamentul (UE) 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen).

Totodată, prin proiectul de Hotărâre se propune suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii cu suma de 4,16 milioane de lei, pentru acoperirea cheltuielilor cu transportului cetățenilor străini și apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina efectuat în perioada 1 – 11 martie 2022, în baza solicitării Departamentului pentru Situații de Urgență, anterior intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 337/2022 privind acordarea de gratuități și facilități pentru transportul cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

IAA Transportation 2024: spre o expoziție cu adevărat globală și inovatoare

Cel puțin în ceea ce privește vehiculele comerciale, IAA Transportation 2024 va...

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...

Noutati

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă esențială a efortului de digitalizare la...

Noutati

Reglementări mai stricte privind emisiile de CO₂ pentru camioane și autobuze

În viitor, în UE se vor aplica reglementări mai stricte privind emisiile...