Greva de la metrou a afectat 250.000 de persoane

Greva de la metrou de vineri a afectat peste 250.000 de călători care alegeau zilnic transportul subteran. Cifra reprezintă o estimare făcută de Ziarul Financiar, pe baza celor mai recente date furnizate de Metrorex.

Înainte de pandemie, peste 540.000 de oameni circulau în fiecare zi cu metroul. Traficul din ultimul an era însă mai redus faţă de cel obişnuit. Scăderea a intervenit după ce multe companii au optat pentru lucrul de la distanță.

La Aurel Vlaicu, cea mai aglomerată staţie din Bucureşti, traficul scăzuse cu circa 70% între 1 octombrie şi 15 noiembrie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a lui 2019. Vorbim despre o scădere de la aproape 1,2 milioane de persoane, la doar 360.000. Situaţie similară şi la Pipera, capătul magistralei 2. O altă zonă în care s-au dezvoltat mai multe proiecte office în ultimii ani. Între 1 octombrie şi 15 noiembrie 2020, aproximativ 200.000 de oameni au validat cartele în staţia Pipera, cu 78% mai puţin faţă de cei din acelaşi interval al anului precedent.

Scăderile sunt similare şi în celelalte zone de business ale oraşului, precum Piaţa Victoriei, Timpuri Noi, Politehnica sau Grozăveşti. Dar dacă cea mai mare scădere se înregistrează la staţia de metrou Pipera – minus 78%, cea mai redusă este înregistrată la Timpuri Noi şi Piaţa Victoriei 2 – minus 63%.

Ce s-a întâmplat vineri

Circulaţia trenurilor de metrou este afectată de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii. Aceștia au blocat calea de rulare, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.

Compania spune că „aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală”.  Și precizează că reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex. ”Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii”.

Pe de altă parte, liderul USLM, Ion Rădoi, fost parlamentar PSD, a declanșat greva la o zi după ce Metrorex a notificat firma sindicatului care administrează spațiile comerciale din stațiile de metrou să le elibereze până în 2 aprilie.

Metrorex spune că liniile de metrou nu au putut fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri. Ca reacţie, Societatea de Transport Bucureşti (STB) a luat măsuri de suplimentare a capacităţii de transport, din cauza grevei de la metrou şi a chemat angajaţii liberi de acasă pentru a menţine în traseu vehiculele programate să se retragă.

Adaugati comentariu