Destinațiile favorite de zbor ale românilor în acest an – analiză eSky

Italia s-a clasat în mod tradițional pe primul loc în clasamentul legat de destinațiile favorite ale românilor, realizat de eSky.ro. Ierarhia a luat în calcul perioada ȋn iunie-august 2022.

În vacanța de vară din acest an, românii au decis să recupereze când vine vorba de călătorii. Ei au căutat și rezervat în mod activ excursii în țările mediteraneene.

Potrivit unui sondaj realizat de compania de cercetare GfK la comanda eSky.ro, nu mai puțin de 94% dintre români au declarat că au planuri de vacanță pentru acest an. Iar dintre aceştia 86% au avut ȋn plan o vacanță în străinătate.

Interesul crescut pentru călătorii se reflectă și în numărul de rezervări pe eSky.ro. În perioada iunie-august a acestui an acesta a crescut cu 23% față de de aceeași perioadă a anului trecut.

Țările mediteraneene, destinațiile preferate de români

Italia s-a clasat în mod tradițional pe primul loc în clasamentul eSky.ro al celor mai populare destinații ȋn iunie-august 2022. Românii au ales cel mai des Roma, Milano, Veneția, Napoli și Bologna.

Următoarea în clasament a fost Spania. Cu oraşele Barcelona, Madrid și Valencia. Grecia a ocupat locul 3 în clasamentul celor mai populare destinații, cele mai căutate orașe fiind Atena, Corfu și Salonic. Următoarele în clasament au fost Turcia, Cipru și Portugalia.

Prețuri mai mari și sejururi mai scurte

Sezonul de vacanță din acest an a înregistrat o creștere clară a tarifelor companiilor aeriene în comparație cu 2021 și 2020. Potrivit eSky.ro, în perioada iunie-august a acestui an, prețul mediu al unui bilet de avion dus a crescut cu aproximativ 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Și a ajuns la 142 de euro. În timp ce biletele dus-întors s-au scumpit într-o măsură mai mică, 15%, având o medie de 212 de euro.

În acest an, indiferent de destinațiile alese, românii au fost în vacanțe mai scurte. În medie, turiştii români au petrecut 8 zile în vacanță în perioada iunie-septembrie a acestui an, faţă de 10 zile anul trecut. Cuplurile fără copii sau familiile cu copii adolescenți au fost primele care au optat pentru vacanţe organizate pe cont propriu.

Aceste date sunt confirmate și de studiul realizat de GfK la comanda eSky.ro. Persoanele cu mai puține angajamente, fără copii sau cu copii adolescenți, sunt cel mai probabil să meargă în vacanțe organizate pe cont propriu.

Totodată, merită remarcat că respondenții au indicat că cele mai frecvente motive pentru organizarea călătoriilor pe cont propriu sunt:

  • prețurile mai mici decât cele oferite de agențiile de turism tradiționale
  • datele flexibile
  • posibilitatea de a stabili singuri durata sejurului.

Un aspect interesant anul acesta este perioada dintre cumpărarea biletului și data plecării. În acest an s-a înregistrat o creștere a acestei perioade, ajungându-se la aproximativ 39 de zile față de 29 de zile anul trecut, ceea ce indică revenirea călătorilor la comportamentul de dinaintea pandemiei.

Turiştii nu mai sunt îngrijorați de posibilitatea anulării zborului din cauza restricțiilor sau ȋmbolnăvirii, astfel că își organizează călătoriile cu mai mult timp înainte – explică Deniz Rymkiewicz, purtător de cuvânt eSky.ro.

Adaugati comentariu