Deloitte va calcula tarifele de referinţă pentru RCA

Licitaţia organizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru atribuirea serviciilor  privind calculul tarifului de referinţă al poliţelor RCA fost câştigată de Deloitte Audit, se arată  într-un anunţ de atribuire simplificată publicat în SEAP săptămâna trecută.
tarife de referinta RCA

Valoarea contractului este de 165.000 de lei, criteriul de atribuire fiind cel mai mic preţ. La  licitaţie s-au prezentat doi participanţi.

Norma nr. 22/ 2017 privind metodologia de calcul al tarifelor de referinta pentru asigurarea  obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie – RCA a intrat în vigoare în data de 5 septembrie 2017.

Tarifele de referinţă sunt calculate pentru următoarele categorii de vehicule:

  • autoturisme, autoturisme de teren şi autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maximum 9 locuri;
  • autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de 9 locuri;
  • motociclete, mopede, motocicluri şi ATV-uri cu sau fără ataş;
  • tractoare rutiere;
  • autovehicule destinate transportului de mărfuri;
  • remorci şi semiremorci;
  • alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje, vehicule electrice etc.

Tariful de referinţă RCA se calculează conform formulei:

T.ref = PR x (1+IBNR) x (1+f)t x (1 + i)t /(1-Ch-P) x (1-BM)

în care:
în care: PR = prima de risc = dauna medie (Dm) x frecvenţa medie (Fm), rezultate pe baza datelor statistice; IBNR = factorul de încărcare aferent rezervei de daune întâmplate, dar neavizate sau insuficient avizate; f = rata anuală de modificare a frecvenţei daunei, pe baza datelor statistice; i = rata anuală de modificare a inflaţiei (severităţii) daunelor, pe baza datelor statistice; t = diferenţa în ani dintre data medie de apariţie a daunelor din perioada de aplicare a tarifului de referinţă şi data medie de apariţie a daunelor din perioada de analiză; Ch = cheltuielile asigurătorului determinate la valoare medie exprimat ca procent din prima brută; P = marja de profit exprimată ca procent din prima brută; BM = încărcare datorită aplicării sistemului bonus-malus; Dm şi Fm sunt factori raportaţi la ultimii 5 ani.

Tarifele de referinta pentru RCA, calculate de ASF, au intrat in vigoare, pentru prima data, pe 19
mai 2017, dupa sase luni de tarife plafonate.

CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET AICI.

Adaugati comentariu