Home Transportatori Maritim Cifre INS despre traficul în porturile maritime din România
MaritimNoutati

Cifre INS despre traficul în porturile maritime din România

48

INS anunță că 59,5 mil. tone de mărfuri au tranzitat anul trecut porturile maritime ale României. Turcia a reprezentat cel mai important partener. 

Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat, anul trecut, 59,554 milioane tone. În transportul pe căi navigabile interioare, au fost înregistrate 28,354 milioane tone, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

INS: Cum au stat lucrurile comparativ cu 2023

Valorile principalilor indicatori de transport portuar maritim au marcat scădere la total cu 14,1% faţă de perioada similară a anului precedent. Și aceasta datorită reducerii cu 26,3% a volumului de mărfuri încărcate. Volumul mărfurilor descărcate a marcat o creştere cu 3,8%.

În ceea ce priveşte volumul transportului pe căi navigabile interioare s-a înregistrat o scădere cu 11,9% a valorii totale. Ea a fost determinată de evoluţia negativă înregistrată de transportul internaţional, scădere cu 23,2%. În plus, şi transportul naţional a înregistrat o scădere cu 4,9% faţă de anul 2023.

Portul Constanța, rol central

Portul Constanţa a continuat să joace un rol central. El a avut o pondere impresionantă de 96,7% din totalul activităţii portuare din ţară. Pe locul secund s-a situat portul Galaţi, cu doar 2,2%.

„Această distribuţie sugerează nu doar o dominanţă clară a Portului Constanţa în infrastructura de transport maritim din România. Ea probează şi o specificitate a fiecărui port în funcţie de rolul lor în reţeaua logistică internaţională şi regională”, precizează INS.

În anul 2024, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate şi descărcate au fost înregistrate în relaţie cu următorii parteneri:

  • Turcia (10,23 milioane tone)
  • Egipt (4,682 milioane tone)
  • Dintre statele membre ale Uniunii Europene cele mai mari cantităţi au fost înregistrate cu Spania (3,105 milioane tone) şi Grecia (2,693 milioane tone).

La nivelul anului 2024 cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate, în proporție de 65,4%, conform clasificării NST 2007, au fost:

  • produse agricole, din vânătoare şi silvicultură;
  • peşte şi alte produse din pescuit.

În ceea ce priveşte descărcările, ponderea cea mai mare a fost deţinută de Cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, respectiv 33%.

Transportul pe căi navigabile

În ceea ce priveşte transportul pe căile navigabile interioare, porturile în care au fost înregistrate cele mai mari cantităţi de mărfuri (valori în mii tone) au fost Constanţa, cu o pondere de 60,1% şi Galaţi, cu o pondere de 11,2%.

Mărfurile înregistrate în transport internaţional pe căi navigabile interioare, care au avut ca destinaţie sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene, au înregistrat o pondere de 24%. Cifra reprezintă o creştere faţă de anul precedent. Per total, Ucraina a deţinut cea mai mare pondere ca origine şi destinaţie a mărfurilor transportate în anul 2024. În relația cu această țară s-a înregistrat un nivel de 5,676 milioane tone.

Cele mai însemnate cantităţi în transport internaţional pe căi navigabile interioare în anul 2024 au fost Produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit, în proporţie de 41,6%. În transport naţional pe căi navigabile interioare au fost înregistrate cu preponderenţă Produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit, în proporţie de 54,3%.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

NoutatiServicii

Plata taxei de pod de la Fetești-Cernavodă, prin aplicația 24pay

24pay app vine cu o noutate îndelung așteptată de utilizatori, chiar înainte...

NoutatiVehicule speciale

Otokar, joint venture cu Automecanica

Otokar a intrat într-o asociere de tip joint venture cu Automecanica, una...

AutobuzeNoutati

Karsan e-ATAK autonom la Iași

Autobuzul autonom Karsan e-ATAK a debutat în transportul public din România la...

FeroviarNoutati

Trenuri suplimentare în minivacanța de 1 Mai

CFR Călători suplimentează numărul trenurilor care vor circula spre litoral în minivacanța...