Certificatul digital UE privind Covid. Acord provizoriu între Parlamentul European și Consiliu

Certificatul digital UE pentru Covid va facilita exercitarea dreptului la liberă circulație în timpul pandemiei și va contribui la ridicarea treptată a restricțiilor, iar testele trebuie să fie disponibile și la un preț accesibil.

O sumă de cel puțin 100 milioane de euro din Instrumentul pentru sprijin de urgență va trebui mobilizată pentru achiziționarea de teste. În final, formatul comun al certificatului digital UE privind Covid și cadrul de aplicare trebuie acceptate în toate statele membre.

Negociatorii Parlamentului European (PE) și ai Consiliului European au ajuns la un acord provizoriu asupra unui certificat digital UE privind Covid pentru a facilita libera circulație în Europa în timpul pandemiei.

Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe suport de hârtie. Acesta va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, că a avut recent un rezultat negativ la testul de depistare a infecției sau că s-a vindecat în urma infecției. În practică, acestea vor fi trei certificate distincte. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să emită certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE.

Regulamentul referitor la certificatul digital UE privind Covid va fi în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nu va fi considerat document de călătorie.

Sprijin bugetar pentru teste disponibile și la un preț accesibil

Pentru a sprijini la o scară cât mai largă „disponibilitatea unor teste la prețuri accesibile”, Comisia Europeană s-a angajat să mobilizeze „cel puțin 100 de milioane de euro” în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență pentru achiziționarea de teste pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 în scopul emiterii de certificate digitale UE privind Covid. De acest lucru ar trebui să beneficieze în special persoanele care traversează zilnic sau frecvent frontierele pentru a merge la locul de muncă sau la școală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita asistență medicală sau pentru a avea grijă de cei dragi.

Negociatorii au convenit că, dacă este necesar, ar trebui mobilizată o finanțare suplimentară peste suma de 100 de milioane de euro, sub rezerva aprobării de către autoritățile bugetare.

Mai multe detalii în materialul publicat de Flote Auto.

Adaugati comentariu