CATL prezintă un sistem de schimbare a bateriei pentru camioane

Producătorul chinez de baterii CATL a prezentat o soluție de schimbare a bateriilor pentru camioanele electrice grele.

Sistemul, numit Qiji Energy, constă din stații de schimb, pachete de baterii și o platformă cloud. Qiji Energy funcționează cu baterii de 171 kWh bazate pe celule LFP de la CATL. Camioanele electrice grele ar trebui să poată folosi de la una până la trei baterii simultan, în funcție de necesități, iar procesul de schimbare a bateriilor durează doar „câteva minute”. Soluția este disponibilă pentru camioane de dimensiuni diverse.

Soluția include nu doar bateriile și stațiile de schimb, ci și o platformă cloud. Aceasta are scopul de a lega operatorii stațiilor, șoferii de camioane și operatorii de flote între ei. Iar prin intermediul său sprijină transportatorii în planificarea rutelor camioanelor și gestionarea vehiculelor. Platforma va fi folosită și pentru rezervarea stațiilor de schimb.

Potrivit CATL, serviciul poate reduce costurile de operare anuale pentru un camion (care parcurge aproximativ 200.000 de kilometri anual) cu 30.000 până la 60.000 de yuani (3.880 până la 7.760 de euro). Această estimare se bazează pe ipoteza că prețul combustibilului și al vehiculelor noi este același ca în prezent.

CATL a introdus deja o soluție de schimb de baterii pentru autoturisme în ianuarie 2022 sub numele Evogo. În aprilie 2022, primele patru dintre aceste stații au intrat în funcțiune în orașul chinez Xiamen. Până acum, CATL a reușit să câștige constructorii Aiways și Dongfeng Peugeot Citroën ca parteneri auto pentru soluția sa Evogo.

Adaugati comentariu