Home Camioane ANAF a publicat ghidul de utilizare pentru aplicația RO e-Transport
CamioaneNoutati

ANAF a publicat ghidul de utilizare pentru aplicația RO e-Transport

82

Aplicația e-Transport, destinată transporturilor de marfă pe teritoriul României, este obligatorie de la 1 iulie. Însă, până pe 31 august este în perioadă de probă, de testare a anunțat Agenția Națională de Administrare Fiscală. Pentru a facilita folosirea aplicației, Fiscul a prezentat și un ghid de utilizare a aplicației e-Transport.

Reprezentanții Fiscului susțin că folosirea aplicației e-Transport introduse în acest an este una ușoară. Pentru ca firmele și angajații acestora să se obișnuiască să utilizeze aplicația, până pe 31 august sistemul este în probe. În acest sens, marți – 6 august, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat Ghidul de utilizare pentru aplicația e-Transport.

„Aplicația este ușor de utilizat și, bineînțeles, gratuită. Sistemul național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport, componentă importantă în digitalizarea ANAF, urmărește creșterea capacității administrative de combatere a fraudei fiscale prin implementarea de soluții digitale inteligente în vederea gestionării uniforme și controlului eficient al transporturilor rutiere pe teritoriul național ale bunurilor cu risc fiscal ridicat și al transporturilor rutiere internaționale de bunuri”, susțin reprezentanții ANAF..

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat Ghidul de utilizare a aplicației e- Transport, pe portalul www.anaf.ro. Este disponibil în secțiunea Asistență Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative, la următorul link.

Amenzile legate de RO e-Transport aplicate în două etape: de la 1 septembrie 2024 și 1 ianuarie 2025

Reamintim că până la 31 august 2024 aplicația e-Transport este în perioada de testare, timp în care beneficiarii se pot familiariza cu utilizarea ei, fără să fie aplicate sancțiuni.

Aplicarea sancțiunilor pentru lipsa raportărilor în sistemul e-Transport până la 1 ianuarie 2025, vizează doar operatorii economici autorizați. Pentru celelalte categorii de firme, amenzile vor fi aplicate de la 1 septembrie.

Guvernul României a decis la sfârșitul lunii iunie să mențină obligativitatea folosirii sistemului e-Transport, dar a amânat data de la care vor fi aplicate amenzi pentru firmele care nu raportează prin acest sistem. Solicitarea a fost făcută de asociațiile patronale din domeniu.

Amenzile

Persoanele juridice care nu respectă normele de aplicare a sistemului e-Factura erau sancționate de ANAF cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei, precum și cu confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Neregulile pentru care se aplicau amenzi:

  • Nerespectarea prevederilor referitoare la obligația utilizatorilor de a declara în sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri ce intră sub incidența acestuia, astfel încât să poată fi identificate prin codul UIT;
  • Utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate al acestuia;
  • Descărcarea pe teritoriul României a bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, cu excepția celor care fac obiectul depozitării sau formării unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri;
  • Declararea în sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri.

Precizările ANAF legate de folosirea aplicației e-Transport

  • Pentru a accesa aplicația este necesar ca utilizatorul să parcurgă procesul de înrolare, în urma căruia se va crea un profil de utilizator.
  • După înrolare, se pot vizualiza detaliile contului creat și există posibilitatea de deconectare în ecranul de Profil Utilizator.
  • Pentru a începe un transport, se finalizează procesul de înregistrare sesiune, completând informațiile necesare pentru a începe transportul, simplu și rapid. În timpul unei sesiuni de transport activ, se pot vedea: starea sesiunii cu informațiile care au fost introduse, durata de la pornire, semnalul GPS și cel GSM și starea bateriei. În fiecare minut, locația GPS se trimite automat către ANAF.
  • În cazul în care sunt probleme de semnal, utilizatorul primește notificări regulate.
  • După finalizarea sesiunii de transport, șoferul va reveni la pagina de pornire.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

IAA TRANSPORTATION 2024: Premii pentru cei mai buni din industria transporturilor și logisticii

Pe 16 septembrie, în timpul zilei de presă a IAA TRANSPORTATION 2024,...

NoutatiServicii

Plata la pompă cu telefonul mobil prin OSCAR Downstream

OSCAR Downstream anunță lansarea în premieră pentru clienții B2B din România a...

FeroviarNoutati

Calea ferată Predeal – Brașov

Durata execuției lucrărilor de modernizare a secțiunii Predeal – Brașov va fi...

Noutati

Parcarea de la terminalul Plecări din fața Aeroportului Otopeni se închide de luni, 9 septembrie

Începând de luni, 09.09.2024, ora 9.00, parcarea din fața terminalului Plecări al...