Volocopter a efectuat un zbor test public, la Hamburg, cu o dronă cargo. Zborul cu o durată de aproximativ trei minute a avut loc în zona portuară a orașului.
Acest zbor a fost realizat în arealul care găzduiește Congresului Mondial al Sistemelor Inteligente de Transport (ITS). Potrivit agenției DPA, Volocopter intenţionează ca astfel de drone să fie utilizate în cadrul lanţului logistic. Iar acestea ar urma să fie operate împreună cu gigantul logistic german DB Schenker.
Coaborarea dintre DB Schenker și Volocopter a demarat anul trecut. Compania, o filială a operatorului feroviar din Germania, a decis să investească în proiectul Volocopter. Intenția fiind tocmai aceea de a finaliza drona cargo.
Pentru simularea logistică, drona electrică, dotată cu o cutie de transport, a fost încărcată cu marfă. Aceasta a fost trimisă pe calea aerului către destinaţie. Acolo unde a fost descărcată şi transferată pe o bicicletă cargo DB Schenker.
Volocopter, soluții pentru mărfuri, dar și pentru pasageri
În opinia lui Florian Reuter, director executiv al Volocopter, acest zbor de testare reprezintă dovada poziţiei de lider a companiei sale în domeniul mobilităţii urbane aeriene (Urban Air Mobility – UAM). „Suntem singura companie UAM care dezvolta soluţii pentru pasageri şi mărfuri şi le demonstrează în zboruri efectuate în public la nivel mondial”, a declarat el.
Reuter a precizat că datorită acestei drone cargo procesele logistice vor deveni „mai robuste, mai eficiente şi mai sustenabile”. Volocopter a desfăşurat anterior teste în mai multe oraşe, printre care Helsinki, Las Vegas şi Dubai şi în mai multe zone din Germania şi Asia cu taxiurile sale zburătoare. În acest sens, Florian Reuter a declarat în 2019 că obiectivul Volocopter este acela de a oferi servicii de taxi aerian în Jakarta (Indonesia), Manila (Filipine) şi Bangkok (Thailanda) unde există o nevoie crescută pentru acestea, dar şi în India şi China.
Volodrone, detalii tehnice
„Volodrone” are un diametru de 9,15 metri, o înălţime de 2,15 metri şi o greutate maximă la decolare de 600 de kilograme. Ea este echipată cu 18 rotoare alimentate cu energie electrică. Este proiectată pentru transportul paleţilor ISO de toate dimensiunile, cu greutatea de până la 200 de kilograme. Raza sa de acțiune este de 40 de kilometri.
„Datorită unui sistem de atașare standardizat, Volodrone poate fi utilizat pentru o varietate de scopuri. Spre exemplu, pentru transportul de cutii, lichide sau utilaje”, spune producătorul. Compania preconizează că drona ar putea fi utilizată pentru livrarea pachetelor grele către locații îndepărtate. Dar și pentru transportul de piese voluminoase pe șantierele de construcții.
Potrivit unui studiu de piață realizat de Asociația Vehiculelor Aeriene fără Pilot în primăvară, se așteaptă ca numărul dronelor operate în comerț să se tripleze la 132.000 până în 2025.
Comentați?